Haberler

Tayland'dan Uçakla Özel Getirlen 10 Bin Adet Panga Balığı Milas'ta Suya Salındı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla’nın Milas ilçesinde tarla balıkçılığı yapan Engin Selçuk ve Uğur Güllü tarafından, balıkçılık sektörüne umut olacak bir proje çalışması başlatıldı.

Muğla'nın Milas ilçesinde tarla balıkçılığı yapan Engin Selçuk ve Uğur Güllü tarafından, balıkçılık sektörüne umut olacak bir proje çalışması başlatıldı.

Proje kapsamında Tayland'dan, Milas-Bodrum Havalimanı'na getirilen 10 bin yavru 'Panga' balığı yetkililer tarafından toprak havuza bırakıldı. Tropikal tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi olan ve Türkiye'de 'Panga' olarak tanınan "Pangasius Hypophthalmus" balık çeşidi Milas'a uyum sağlarsa sektöre umut olacak.

Milas'ın Ekinanbarı Mahallesi'nde bulunan UGE Su Ürünleri'ne ait balık çiftliklerinde, 'Panga' balığının üretiminin yapılması için başlatılan girişimler sonucu getirilen balıkların toprak havuzdaki suya salındı. Konuyla ilgili açıklama yapan firma ortaklarından Uğur Güllü, projenin başarılı olması durumunda, Milas'ın toprak havuz balıkçılığında yeni bir boyut kazanacağını belirtti. Güllü, "Tayland'dan getirdiğimiz bu balığın en karakteristik özelliği kilogram boyuna altı ay gibi kısa bir süre içinde gelmesi. Çiftliklerde levreği 17 - 18 ayda ideal boya (300 - 400 gr) getirmeye çalışırken, bu balık 6 ayda ideal gelişimini tamamlıyor. Hem maliyet açısından üreticiyi memnun edecek hem de tüketici açısından büyük avantaj sağlayacak" dedi.

"DENEME SÜRECİ BAŞLADI"

Balığın ülkemizde çok fazla tanınmadığını da belirten Güllü, "Balık Türkiye'de çok fazla bilinmiyor. Ancak 2000'li yıllardan itibaren gelişim trendine baktığımızda Uzak doğuda ve Avrupa da inanılmaz bir gelişim gösteriyor. Avrupa bu balığı çok fazla kullanıyor. Bu balığın eti lezzetli ve özellikle etin ve tavuğun yerine geçebilecek bir ürün. Sote yaparak neredeyse 25 - 30 çeşit yemek elde edebiliyorsunuz. Okul, üniversite, askeriye, tatil köyleri gibi alanlarda kullanılabilir. Tropikal olduğu için Bodrum ve çevresinde yetişip yetişmeyeceği konusunda bir çalışma yapmak istedik. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek böyle bir projemiz olduğunu iletince onlarda yakından ilgi gösterdiler. Bakanlıktan deneme izni aldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü'nden gelen arkadaşlarla birlikte balıklarımızı havuzlarımıza kavuşturarak deneme sürecine başladık. Eğer pozitif bir sonuç alırsak bu bölgede toprak balıkçılığıyla uğraşanlar için yeni bir ufuk açılmış olacak. Balığın en büyük özelliklerinden bir tanesi de zor doğa koşullarına dayanıklı olması. Suda erimiş oksijenin sınırlı miktarlarda olmasına bile dayanabiliyor. Maliyet açısından üretimi kolay, hem de çok çabuk gelişim gösteren bir balık. Bu projeyi başarıya ulaştırırsak Milas'ın, Muğla'nın, Türkiye'nin balıkçılık anlamında büyük projesi olacak" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close