Tatvan'da Yanan Geri Dönüşüm Tesisi İçin Destek Bekleniyor
Tatvan Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan ve geçtiğimiz günlerde çıkan yangından sonra büyük zarar gören geri dönüşüm tesisinin yeniden işlemesi için destek bekleniyor.
Tatvan Küçük Sanayi Sitesi'nde bulunan ve geçtiğimiz günlerde çıkan yangından sonra büyük zarar gören geri dönüşüm tesisinin yeniden işlemesi için destek bekleniyor.
Tesis sahibi Hüsnü Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce kurduğu geri dönüşüm tesisinde geçtiğimiz günlerde yangın çıktığını, yangında geri dönüşüm için toplanan plastik maddelerin, makine ve tüm araç gerecin zarar gördüğünü söyledi.
Yangından dolayı tesisin kullanılamaz duruma geldiğini ve yaklaşık 500 bin lira zararla karşı karşıya kaldığını belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Bir arkadaşımla bu tesis geçen yıl borçla kurduk. Yemedik içmedik ve işimize dört elle sarıldık. Toplanan plastik maddelerini burada kırıp paketliyoruz ve geri dönüşüm için fabrikalara yolluyoruz. Bu çalışmalarda 100'e yakın insan ekmek yiyordu. Yani çöpten, sağdan, soldan plastik maddeleri toplattırılıp, buraya getiriliyordu. Böylelikle yaklaşık 50 kişi bizimle koordineli olarak çalışıp ekmeğini kazanıyordu. Tesiste geçtiğimiz günlerde yangın çıktı. Yangının trafodan çıktığını düşünüyoruz. Sabah erkek saatlerde başlayan yangında 150 ton malzememiz ve yazıhanemiz tamamen yandı. İş makinelerimiz de kullanılamaz duruma geldi."
Şahin, tesisin birçok borcunun hala ödenmediğini ve yangından sonra bankalara olan borçları da ödeyemediklerini kaydetti. Şahin, "Tesisi tekrar faal duruma getirmemiz ve kendimizi toparlamamız gerekiyor. Bu konuda da devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. İmkanlarımızla burayı tekrar kuracak durumda değiliz. İşyeri sigortamız yok ve çok mağduruz. Büyüklerimiz bize destek verilerse burayı tekrar kurmak istiyoruz" dedi.
Tesisin aynı zamanda çevre dostu olduğunu bildiren Şahin, çevreye atılan plastiklerin, ısı ve nemden etkilenmediği için yüzyıllarca doğada kalabildiğini anımsattı.
Şahin, "Plastikler genellikle 100-1000 yıl arası doğada bozulmadan kalabiliyor. Bu da uzun süreli çevre kirliliğine neden oluyor. Çevre dostu olan bu tesis, çevreden plastiklerin toplanmasını sağladığı için çevre temizliğine de katkı sağlıyordu" diye konuştu.
Muhabir: Servet Taşdemir
Yayıncı: Berin Arslan Çetin - BİTLİS