Haberler

Tatvan'da Kırsal Kalkınma Kapsamında Saha Gezisi Düzenledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ki kırsal alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları, Akademisyen, Aktivist ve çiftçi, kurum ve kuruluşlardan oluşan bir girişim olan Kırsal Kalkınma Girişimi Grubu (KKG), Hüsnü Özyeğin Vakfı'nın kırsal kalkınma projeleri yürüttüğü Tatvan ilçesine bağlı Kavar Havzasında ki Kolbaşı, Yassıca, Bolalan ve Dibekli köylerine saha ziyaretinde bulundu.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ki kırsal alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları, Akademisyen, Aktivist ve çiftçi, kurum ve kuruluşlardan oluşan bir girişim olan Kırsal Kalkınma Girişimi Grubu (KKG), Hüsnü Özyeğin Vakfı'nın kırsal kalkınma projeleri yürüttüğü Tatvan ilçesine bağlı Kavar Havzasında ki Kolbaşı, Yassıca, Bolalan ve Dibekli köylerine saha ziyaretinde bulundu.

Türkiye ve Dünyanın değişik ülkelerinden Bitlis'in Tatvan ilçesinde yapılan "Kırsal kalkınma ve tarımda küçük aile çiftçiliği-köylü tarımı" konulu 11. Toplantının için ilçeye gelen STK, Akademisyen, Aktivist ve çiftçi, kurum ve kuruluşlardan oluşan grup, yapılan toplantının ardından bağlı köylere saha gezisi programı düzenlendi.

Kırda işsizliğin, göçün, yoksulluğun ve politik belirsizliğin giderek yoğunlaştığı bir ortamda kırsal kalkınma ve yerel kalkınmaya olan gereksinimin arttığını, bu gereksinimin küreselleşme ve AB süreciyle daha da belirgin hale geldiğini düşünen kişiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan bir girişim olan Kırsal Kalkınma Girişimi (KKG), Kırsal alanda yaşanılan sorunları katılımcılarla birlikte tartışmak, farklı bölgelerdeki kırsal kalkınma faaliyet ve modellerini yerinde görerek deneyim paylaşımını sağlamak ve Kırsal Kalkınma Girişimi'nin kendisini ve geleceğini tartışmak, genişlemek amacıyla 11. Toplantısını Bitlis'in Tatvan ilçesinde gerçekleştirdi.

Tatvan'da düzenlenen 11. Toplantıda "Küçük aile çiftçiliği ve köylü tarımı" konusu ele alınırken, yapılan toplantının ardından Hüsnü Özyeğin Vakfı'nın kırsal kalkınma projeleri yürüttüğü Tatvan ilçesine bağlı Kavar Havzasında ki Kolbaşı, Yassıca, Bolalan ve Dibekli köylerine saha ziyaretinde bulunuldu.

Düzenlenen toplantıda, küçük aile çiftçiliği ve köylü tarımını aynı zamanda eko sistemlerle olan ilişkisi, sürdürülebilirliğin ötesinde onarıcılığa dair yarattığı olanakları, aile içi iş bölümü üzerine etkisi ve örgütlenme olanakları gibi farklı boyutlarıyla da ele alındı. Yapılan saha gezisinde ayrıca ziyaret edilen köylerde kırsalla ilgili seminerlerde verildi.

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, Kalkınma Merkezi, Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Türkiye Kalkınma Vakfı öncülüğünde düzenlenen köy gezilerinde, kırsal kalkınmada küçük aile çiftçiliğinin yeri, insan hakkı olarak kırsal kalkınma ve onurlu yaşam, Türkiye'de ve dünyada küçük aile çiftçiliği ve yeniden köylülük, kırsalda küçük aile işletmelerinin önemi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde küçük çiftçilik bağlamında tarım ve kırsal kalkınmada yapısal sorunlar ve çözümleri, DAKA illerinde küçük çiftçiliğin durumu gibi konulara yer verilerek guruplar halinde toplantılar yapıldı.

Yapılan toplantıların ardından kırsalda yaşayan köylülerin sorun ve sıkıntıları dinlenerek, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu ardından ise köyler tek tek gezilerek kalkınma anlamında yapılan projeler yerinde incelendi.

Yapılan toplantılarla ve programla ilgili konuşan Kırsal Kalkınma Girişimi (KKG) Üyesi Yonca Verdioğlu, Kırsal Kalkınma Girişimi Grubunun, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde ki kırsal alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları, Akademisyen, Aktivist ve çiftçi, kurum ve kuruluşlardan oluşan bir girişim olduğunu söyledi.

Yılda bir kez bir araya gelmeye çalıştıklarını ve bu yılda Tatvan'da bir araya geldiklerini anlatan Verdioğlu, "Kırsal kalkınma kapsamında çeşitli yerlerde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgilenmeyi amaçlıyoruz. Tabi bu toplantılarda ciddi bir deneyim paylaşımında da bulunuyoruz. Nerelerde ne yapılıyor, nerelerden ne tür dersler çıkarabiliriz, neyi daha iyi yapabiliriz ve kırsal kalkınmayla ilgili Türkiye'de uygulanmakta olan politikalara dair de neler iyi gidiyor, neler kötü gidiyor, nelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde daha böyle teorik çerçevede tartışmalar yürütmeye çalışıyoruz. Burada Kavar Havzasında da 1990'lı yıllarda zorunlu göç nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalmış köylüler var burada. Daha sonra 2000'li yıllarda tekrar topraklarına, yurtlarına geri dönmek istemişler. Bizimde burada şahit olduğumuz gerçekten inanılmaz bir çalışma yürütülmüş. Bu insanlar burada inanılmaz çok büyük işler başarmışlar. Bunlar gerçekten çok önemli şeyler. Bunun yanında bu projeden ne dersler çıkarabiliriz. Bizde kendi çalıştığımız alanlarda buradan neyi öğrenebiliriz, neyi yanımızda götürebiliriz buna dairde bir tartışma yürüttük." Diye konuştu.

"KIRSAL KALKINMA İÇİN GELDİLER, KÖYLÜLERDEN KIRSAL HALAYLARI ÖĞRENDİLER"

Öte yandan Toplantı ve saha ziyaretinin son ermesinin arından kırsalda ki köylülere oldukça yararlı bilgiler veren ve daha sağlıklı kalkınmayı anlatan yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları, Akademisyen, Aktivist, çiftçi, kurum ve kuruluşlardan oluşan grup köyde köylülerle birlikte halay çekmeyi de ihmal etmedi.

Ancak birçoğunun uzak olduğu bölgeye ait halk oyunlarını öğretmek ise bu kez kırsalda ki köylülere kaldı. Misafirleri aralarına alan kırsaldaki köylüler Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde uzun süre halay çektiler. Oldukça neşeli oldukları ve hallerinden memnun oldukları gözlenen misafirler, köyden ayrılmadan önce köylülerle tek tek tokalaşıp, vedalaşmayı da ihmal etmedi. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close