Haberler

Tatar: "Deprem Zararlarının Azaltılması İçin Göreve Hazırız"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, deprem zararlarının azaltılması konusunda her zaman göreve hazır olduklarını söyledi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, deprem zararlarının azaltılması konusunda her zaman göreve hazır olduklarını söyledi.

Tatar, 27 Haziran 1998'de meydana gelen Ceyhan-Adana depreminin 19. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, ülke topraklarının yüzde 66'sının 1'inci ve 2'inci derece deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlattı. Tatar, "Ülkemizde konutlarımızın yaklaşık 16 milyonu yani yüzde 69'u, nüfusumuzun ise yaklaşık 66 milyonu yani yüzde 2'si 1. ve 2. derece, deprem bölgesinde yer alan ülkemizde, yaşadığımız büyük ölçekli depremlerde yüz bine yakın insanımızı kaybettik, yarım milyonu aşkın konutumuz ciddi şekilde hasar gördü, yüzbinlerce vatandaşımız da yaralandı. Sonuçlarını unutamadığımız felaketleri yaşadık" dedi.

Türkiye'nin aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer aldığını hatırlatan Tatar, "Ülkemiz, son günlerde meydana gelen Çanakkale, İzmir (Karaburun), Manisa depremleri gibi gelecekte de değişik büyüklüklerde depremleri yaşamaya devam edecektir" dedi.

Her zaman çözüm odaklı çalışmaların içinde olduklarını, bundan sonra da bu gibi çalışmaların her zaman içinde olacaklarını vurgulayan Tatar, deprem konusunda bu kadar yüksek riske sahip olan Türkiye'de deprem zararlarının azaltılması konusunda yapılacak çalışmalara TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her zaman göreve hazır olduklarını kaydetti. Tatar, şöyle devam etti:

"Jeoloji mühendislerinin deprem üretecek fayların saptanmasında, tehlike zonlarının belirlenmesinde, olabilecek deprem büyüklükleri ve sonuçlarının ortaya konmasında, yapılacak her türlü mühendislik yapılarında ilgili zeminin jeolojik-jeoteknik özelliklerinin belirlenmesinde ve denetim mekanizmasında yer alması gerekmektedir. Ancak bu tedbirlerin alınmasında çok yararlı olacak jeolojik düzenlemeler ülkemizdeki kamu kurumlarında, yerel yönetimlerde, özel sektörde maalesef yeterince önemsenmemektedir. Çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanılmamaktadır."

Bu eksikliklerin yaşanacak felaketlerin sonuçlarının daha vahim olmasına davetiye çıkardığını ifade eden Tatar, "Ülkemizin jeolojik gerçekliği dikkate alındığında depremleri önleyemeyiz, ancak zararlarını en aza indirmenin elimizde olduğunu, meydana gelen depremlerin bizleri hazırlıklı olmamız hususunda uyardığını bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title