Haberler

Tasavvuf ve Niyazi İ Mısri Konferansı Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesinde "Tasavvuf ve Niyazi i Mısri" konulu konferans düzenlendi.

İnönü Üniversitesinde "Tasavvuf ve Niyazi-i Mısri" konulu konferans düzenlendi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, tasavvufun insanın kalbindeki kötü vasıflardan kurtulma çarelerini gösteren, iyi vasıfları ve onları kazanma yollarını öğreten bir mektep olduğunu belirtti.

Tasavvufta gayenin insanı Allah'a yaklaştırmak olduğunu kaydeden Ateş, şunları ifade etti:

"Anadolu'nun manevi ikliminde doğup büyüyen bir mutasavvıfımız da Malatyalı Niyazi-i Mısri'dir. Asıl adı Muhammed olan Niyazi-i Mısri, 9 Mart 1618'de Malatya'nın Soğanlı köyünde doğmuştur. Mutasavvıfımız dünyayı en çok gezip, ayrıca irşat görevi yapan sofilerden olup, Mısır'a da gitmiş, Kahire'de bir Kadiri şeyhine bağlanmıştır. Burada bir gece rüyasında Şeyh Abdülkadir Geylani'yi görür. Geylani kendisine, aradığı şeyhin bu şehirde olmadığını söyler. Eliyle Anadolu'yu işaret eder. Niyazi-i Mısri, Elmalı'ya gider. Ümmi Sinan'ın hizmetine girer. Kalbinin şifasını bulmuştur. Osmanlı Padişahı IV. Mehmed devrinde, son derece nüfuzlu bir şeyh olarak Lehistan seferine çıkacak ordunun maneviyatını yükseltecek irşatları yapmak üzere İstanbul'a da çağrılmıştır. Niyazi-i Mısri'nin görüşleri sebebiyle sık sık tenkitlere maruz kaldığı biliniyor. Bu görüşleri ve sert çıkışları yüzünden Rodos Adası'na sürgüne gönderilir. Rodos'tan Bursa'ya döner ama bu defa Limni'ye sürgüne gönderilir. Affedilir ancak Niyazi-i Mısri geri dönmez ve tam 15 yıl Limni'de kalarak orada yeni bir irfan çerağı yandırmak için uğraşır. Bursa'ya son defa döndüğünde 74 yaşında bir piri fanidir. Sadece iki yıl kaldığı son Bursa günlerinden sonra bu defa açılan 2. Viyana Seferi'ne muhalefet etmesi yüzünden Limni'ye tekrar sürgüne gönderilir. 78 yaşındayken vefat eder."

Ateş, Niyazi-i Mısri'nin Arapça eseri İrfan Sofraları'nı tercüme ettiğini belirterek, "Bu kitabı Arapça orijinal haliyle tenkitli basılı hale getirdim ama hala basılmadı. Eğer İnönü Üniversitesi böyle bir çalışma içerisinde bulunursa Niyazi-i Mısri adına bu eseri hiçbir karşılık gözetmeksizin İnönü Üniversitesine hediye edebilirim" ifadesini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bu öneriyi kabul etti.

Çelik, Ateş'e seramik tabak ve kayısı sundu.

Konferansa, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabukut, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Berk, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. - Malatya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close