Tasarımlarıyla Müşterilerini 16. Yüzyıla Götürüyor
Mustafa Önal - Okuduğu tarihi kitaplardaki karakterlerin giyim tarzlarını araştıran Samsunlu terzi Yılmaz Güler, tasarladığı giysilerle müşterilerine 5 asır öncesinin modasını sunuyor.
Mustafa Önal - Okuduğu tarihi kitaplardaki karakterlerin giyim tarzlarını araştıran Samsunlu terzi Yılmaz Güler, tasarladığı giysilerle müşterilerine 5 asır öncesinin modasını sunuyor.
Kent merkezinde 15 metrekarelik dükkanında terzilik yapan Güler (40), nostaljik kıyafetlere olan merakı nedeniyle atölyesinde 5 asır öncesinin moda kıyafetlerini tasarlıyor.
Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıllık terzi olduğunu belirterek, son 5 yıldır 1500'lü yıllar ve sonrasındaki dönemlere ait Osmanlı-Rus modası ağırlıkta olmak üzere dönem kıyafetleri tasarladığını söyledi.
Terziliği, düşüncelerini insanlara aktarmada bir araç olarak gördüğünü anlatan Güler, şöyle devam etti:
"Terziliğe İstanbul'da bir usta yanında temel bilgileri alarak başladım. Ardından Samsun'a geldim ve çıraklık yaparken bir mağazada gördüğüm pantolonu dikip ustama gösterdim. Ustam pantolonu benim dikmediğimi, kendisiyle dalga geçtiğimi düşünerek, beni dövmüştü. Yani çıraklık dönemimde bile terziliğe yatkınlığım vardı. Terziliği ruhumda yaşıyor, hissediyor ve bunu üreteceğim giysiler aracılığıyla insanlarla paylaşmak istiyordum. Mesleğimi seçmemde bu düşünceler etkili oldu."
-Tarih kitapları ilham kaynağı oldu-
Tasarladığı kıyafetlerle insanları geçmişe götürmeyi amaçladığını dile getiren Güler, "Tarihe merakı olan birisiyim. Bu tarz kitapları okur ve araştırmalar yaparım. Mesleğim terzilik olduğu için okuduğum kitaplardaki karakterlerin giyim tarzını araştırmaya başladım. Geriye dönük kıyafetler hazırladım" dedi.
Tarihi kıyafetleri hazırlamasında, Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin de etkisi olduğunu ifade eden Güler, "İki sezon boyunca oyunlara kostüm hazırladım. Tiyatro ve opera kostümleri hayatımda önemli değişikliklere neden oldu. Kostümleri günlük giyime göre tasarlayarak tüketiciye sundum. Tasarımlarımda dönemin günlük hayatında giyilen kıyafetleri hazırlıyorum. Bizden kıyafet alacak kişi özel bir kıyafet alıyor, günübirlik değil kıyafetler. Özel olduğu için, hazırladığımız ürünler her insanın giyeceği kıyafetler değil" diye konuştu.
Güler, tarihi kıyafetlere yurt içi ve yurt dışından talep olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yurt içinde İstanbul ve İzmir başta olmak üzere her bölgeye gönderiyoruz. Yurt dışında da Almanya, Fransa ve diğer ülkelerden talep oluyor. Satışlardan gayet memnunuz. Amacım, daha çok kişiye ulaşmak. Bunun için sergi ve defile düzenlemeyi de planlıyorum."
- SAMSUN