Tarsus Kaymakamı Güldibi, Tasiad'ın Konuğu Oldu
Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TASİAD) konuğu oldu ve karşılıklı fikir alış verişinde bulundu."Tarsus'un geleceği çok aydınlık."
Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TASİAD) konuğu oldu ve karşılıklı fikir alış verişinde bulundu.
Güldibi, toplantıya ev sahipliği yapan İşadamı Yakup Ateş'in işyerindeki biraraya geldiği TASİAD Başkanı Faruk Yalnız ve Yönetim Kurulu üyelerine,
"Tarsus'un geleceği çok aydınlık. Özellikle önümüzdeki 10 yıl içinde her bakımdan kalkınmış, insanlarının refah düzeyi çok daha yüksek olacak. Bize düşen bu süreci en iyi şekilde yönetmektir" dedi.
TASİAD'ın Tarsus'un çok önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, kent halkının sivil dinamikleriyle bir bütün olması halinde aşamayacağı engel olmadığını belirten Güldibi, Tarsus- Kazanlı Turizm Bölgesi, Çukurova Bölgesel Havaalanı, Lojistik köy, Gülek Karboğazı Turizm Bölgesi, İnanç turizmi, eko turizmi, deniz, güneş, yayla ve kış turizmi ile Türkiye'nin çekim merkezi konumuna ulaşacağını kaydetti.
Güldibi, restorasyonu tamamlanan eski Tarsus Evleri'nin 'Butik Otel' olarak bir an önce turizme açılmasını, Saint Paul Kuyusunun bulunduğu bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şimdiye kadar 26 adet eski Tarsus Evi'nin dış cephe giydirildiğini, 6 adet eski Tarsus Evi'nin ise tamamen restore edildiğini belirterek, bugüne kadar restorasyon çalışmalarına bir milyon 260 bin lira ödendiğini, şu anda restorasyon çalışması yapılması beklenen evlerin ön keşif bedelinin bir milyon 700 bin lira dolayında olduğunu söyledi.
Eski Tarsus Evleri'nin, Türk sivil mimarisinin en önemli eserlerinden biri olduğunu, bunları gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşımak ve bunun yanında yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunmak istediklerini vurgulayan Güldibi, eski Tarsus Evleri'nin butik otel, restaurant, kafeterya ve salon gibi sosyal tesis olarak turizmde en iyi şekilde değerlendirileceğini dile getirdi.
Kaymakam Güldibi, "Birkaç yıldır Eski Tarsus Evleri'nin Kültür ve Turizm Bakanlığımızca bir an önce 'Butik Otel' tarzında ihale yada tahsis edilmesi veya kiralama yöntemiyle turizme kazandırılması için çaba gösteriyor ve işadamlarına çağrıda bulunuyorduk. Bir süre önce TASİAD Yönetimi ziyaretime geldiğinde kendilerine eski Tarsus Evleri'nin kendilerine kira yada tahsisli olarak verilmesi ve kendileri tarafından işletilmesi konusunda görüş birliği doğdu. Restorasyonu bitmiş ve işletilmeyi bekleyen eski Tarsus Evleri'nin Kaymakamlığa yada Belediyeye tahsisinin yapılarak, yine Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği'ne bu yöntemle kiraya da verilmesi mümkün olabilir. Şu anda bu konuda bir çalışma ve Bakanlık yetkilileriyle görüşme halindeyiz" dedi.
Tarsuslu işletmeci, girişimci ve işadamlarının kendi kentlerinin kültürel değerlerine daha çok sahip çıkacağını, bu nedenle eski Tarsus Evleri'nin restorasyonu bitmiş olanlarının turizme kazandırılması konusunda TASİAD Yönetimi ve üyelerinin girişimlerini takdirle karşıladıklarını belirten Güldibi, Tarsus'a özgü olan bu evlerin hayatiyetinin devam etmesi gerektiğini, Turizmde geleceği çok parlak olan Tarsus'ta yatak sıkıntısı bulunduğunu ve şu anda yaklaşık 50 yataklı eski Tarsus Evi'nin turizme hizmet etmek için beklediğini bildirdi.
Güldibi, Tarsus'ta 210 adet tescilli eski Tarsus Evi bulunduğunu, ancak Tarsus'un değişik mahallelerinde tescillenmesi gereken bine yakın eski Tarsus Evi bulunduğunu ve bu evlere mutlaka işlerlik kazandırılması gerektiğini belirterek, 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Tarsus'un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisi olması, hem İslam ve hemde Hristiyan alemi için çok önemli kültür mirasına sahip olduğunu ifade etti.
Tarsus Sanayici ve işadamları Derneği Başkanı Faruk Yalnız ise, TASİAD olarak, kentin ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm yönünden kalkınması ve gelişmesi için büyük bir özveriyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
TASİAD Yönetimi olarak sorumluluk bilinci içinde Tarsus'un sorunlarına çözüm bulunması konusunda her türlü çabaya ve çalışmaya katkı verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirten Faruk Yalnız, "Tarsus'ta faaliyet gösteren Meslek Odaları, Sivil Toplum kuruluşları, siyasi partiler ve bölgemizin Milletvekilleri ile hep birlikte el ele vererek her türlü gelişmeye açık olan şehrimizi geleceğe en iyi şekilde taşımalıyız. Bunun içinde geçmişten bu yana TASİAD olarak Tarsus'un gelişmesi, kalkınması, yeni yatırımların yapılması konusunda her türlü yardım ve desteği sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
- MERSİN