Tarsus Gözlükule Höyüğünde Bu Yıl Kazı Çalışması Yapılmayacak
Tarsus Gözlükule Höyüğü'nde bu yıl kazı çalışması yapılmayacağı bildirildi.
Kazı Başkanı Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özyar, kazı heyetinden Yrd. Doç. Elif Ünlü, Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş ile birlikte Kaymakam Orhan Şefik Güldibi'ni ziyaret etti.
Özyar, yaptığı açıklamada bu yıl höyükte kazı yapılmayacağını ancak yaklaşık 5 yıl boyunca yaptıkları kazı çalışmalarında elde ettikleri malzemeler üzerinde bilimsel incelemeler ve depo çalışması yapacaklarını söyledi.
Gözlükule Höyüğü'nün Anadolu arkeolojisinde çok önemli bir yeri bulunduğunu anlatan Özyar, 2007 yılında başladıkları bilimsel kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 200 metre kare alanda 5 ayrı açma noktasında Neolitik çağdan itibaren Abbasi dönemi ağırlıklı olmak üzere Roma ve Geç Tunç çağlarına ait bulgulara rastladıklarını bildirdi.
Özyar ayrıca, bir zamanlar 70 dolayında çırçır fabrikasının faaliyette olduğu Tarsus'ta, pamuk ekim alanlarının azalmasıyla, çırçır fabrikalarının önemini yitirdiğini ve restore çalışmaları devam eden Saint Paul müzesinin yanındaki hangarların içine çırçır fabrikası müzesinin oluşturulması konusunda Kaymakam Güldibi'den yardım istedi.
Kaymakam Güldibi ise, Tarsus'un 10 bin yıllık geçmişe uzanan tarihiyle dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olması nedeniyle turizm açısından da son derece önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, Saint Paul Müzesi yanında bulunan hangarlarda Kültür Bakanlığı'nın restorasyon çalışmasının devam ettiğini gelecek süreçte restore çalışmalarının tamamlanmasıyla bu hangarların, bilimsel çalışmalarda laboratuvar olarak da kullanılacağını ifade etti.
Güldibi, hangarların içinde çırçır fabrikası müzesi oluşturulması düşüncesine her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Aslında Tarsus'un kent merkezi mümkün olsa turizmden inanılmaz bir gelir elde eder. Bunun için geleceğe yönelik bir çalışma yapılması gerekir" diye konuştu. - Mersin