Haberler

Tarsim Rekora Koşuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Derviş Çömez - Kurulduğu yıl toplam 200 bin poliçe üreten Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), yıl sonuna kadar 730 bin poliçe yapmayı hedefliyor.

Derviş Çömez - Kurulduğu yıl toplam 200 bin poliçe üreten Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), yıl sonuna kadar 730 bin poliçe yapmayı hedefliyor.

Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. Genel Müdürü Bülent Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce kurulan kurumun, o günden beri hızlı ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Kuruluşundan bu yana kendi bünyelerinde önemli değişikliğe giderek, kurumu zamanın gerekliliklerine uyarladıklarını anlatan Bora, "TARSİM'in büyümesi konusunda umduğumuzun üstünde bir ilgiyle karşılaştık. Buna tanıtım faaliyetlerinin önemli olduğunu görmezden gelemeyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yurt genelindeki tüm teşkilatlarının çalışmaları da bize önemli katkılar sağladı" dedi.

TARSİM'in kurulduğu yıl toplam 200 bin poliçe ürettiğini, bu yıl sonuna kadar üretilen poliçe sayısının ise 730 bine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Bora, şunları kaydetti:

"Bu rakam, Türkiye'deki tarımsal üretim alanlarının yüzde 20'sinden fazlasını sigortaladığımızı gösteriyor. Bu anlamda poliçe sayımızın hızla artması bizi rekora koşturuyor. Türk toplumunun sigortaya bakışı henüz istenilen seviyeye gelemedi. Deprem sigortası yaptırmazsanız, olası bir depremde zararınızı karşılayamazsınız. Buna rağmen, bu sigortayı yaptıranlar yüzde 25'ler seviyesinde. Biz kırsal kesimi sigortalıyoruz ve yüzde 20'lerdeyiz. Kırsal kesimin sigortaya bakış açısını düşündüğümüzde, çok ciddi bir sigortalanma oranına ulaşmış durumdayız."

Çiftçilerin artık riskin farkına vardıklarını, bitkisel ve hayvansal ürünlerini sigortalatmaya başladıklarını dile getiren Bora, sigorta primlerinin yarısının devlet tarafından karşılandığını hatırlattı.

Her yıl dolu başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde doğal afetlerin tarımsal üretime zarar verdiğini belirten Bora, şöyle devam etti:

"Dolu, Türkiye'nin her noktasını az ya da çok vuruyor. Vurduğu zaman da tarımsal ürünlere ciddi manada zararlar veriyor. Çiftçilerimiz bu zararları gördükçe, yaşadıkça sigortasını yaptırıyor. Doğal afet, tarım alanlarına ve tarımsal üretime ölçülemez boyutta zarar verebiliyor. Bunun en yakın örneğini geçtiğimiz günlerde Erdemli ilçesinde yaşandık. İlk belirlemelere göre yaklaşık 9 bin dekara yakın tarım alanı sel suları altında kalarak zarara uğradı. Buradan da sigortanın önemini bir kez daha görmüş olduk."

-250 milyon liralık ödeme-

Geçen yıl kendilerine 175 bin hasar ihbarı yapıldığını ve gelen ihbarların tamamını sonuçlandırarak, üreticilere yaklaşık 250 milyon lira ödeme yaptıklarını ifade eden Bora, "Geçen yıla oranla bu yıl hasar başvurusu daha az olmasına rağmen 500 milyon liralık prim topladık. Bu da bizim açımızdan önemli bir rakam. Çünkü kurulduğumuz günden bu yana en yüksek prim toplama boyutuna ulaşmış durumdayız. Ödeme ne kadar az olursa, havuzdaki prim artmış oluyor. Doğal afet ne boyutta olursa olsun, biz ürünlerini sigortalatan üreticimize ödemesini mutlaka yapıyoruz" dedi.

Yeni eğitime alınan 181 eksper adayıyla birlikte Türkiye genelinde bin 700 eksperin zarar tespiti için görev yapacağını kaydeden Bülent Bora, sözlerini

"Doğal afete karşı ne tedbir alınırsa alınsın, yapacak hiçbir şey yok. Ancak ürünü sigortalatan çiftçi, zararını böylece telafi etmiş olacak. Üreticilere mutlaka tarım sigortası yaptırmalarını öneriyorum" diye tamamladı.

Yayıncı: Tevfik Işık - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel
title
Close