Tarlada Uygulamalı Fare Zehiri Eğitimi
Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Kırşehir'de, farelerin etkili olduğu tarım arazilerinde uygulamalı fare zehiri eğitimi verildi.
Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Kırşehir'de, farelerin etkili olduğu tarım arazilerinde uygulamalı fare zehiri eğitimi verildi.
Merkeze bağlı Dulkadirli İnlimurat, Dulkadirli Yarımkale ve Dulkadirli Karşıyaka köylerindeki kahvehanelerde düzenlenen çiftçi eğitim programında ziraat mühendisleri tarla fareleriyle mücadeleyi anlattı. Eğitimi, Ankara Zirai Mücadele Merkez Enstitüsü uzmanları verdi. Köy kahvelerindeki toplantılarda bilgilendirilen çiftçilere fare yuvalarına fare zehiri bırakılması uygulamalı olarak gösterildi.
Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, eğitimin ardından yaptığı açıklamada, bazı ilçelerde tarla fareleriyle ilgili şikayetlerin artması sonucu böyle bir eğitim programı düzenlediklerini söyledi.
Kırşehir Valiliği'nin desteğiyle İl Özel İdaresi kaynaklarından 100 bin lira değerinde fare zehiri karma makinesi alınacağını ifade eden Şahin, el değmeden üretilecek fare zehirlerini şikayetlerin yoğun olarak geldiği köylerden başlamak üzere dağıtacaklarını vurguladı.
Şahin, "Valimizin talimatıyla İl Özel İdaresi'nden bu çalışma ile ilgili 100 bin lira paramız tahsis edildi. Bir ay içerisinde ihaleyi yaparak bu makineleri alacağız. Makineye buğdayı koyuyoruz. Elimiz hiç değmeden fare zehiri olarak paketleyip elinize veriyor. Bu makineyle 10 tona kadar fare zehiri yapacağız" dedi.
Ankara Zirai Mücadele Merkez Enstitüsü uzmanı Dr. Sait Ertürk de tarım alanlarında besin tercihi olmayan zararlılar arasında tarla faresi, çekirge ve yaban domuzu olduğunu söyledi.
Tarla farelerinin aslında doğanın bir et deposu olduğunu belirten Ertük, tilki ve yılanların bunlarla beslenerek çiftçilerin hayvanlarına zarar vermediğini dile getirdi.
Ertürk, "Tarla faresi olmasa tilki koyuna saldırır, tavuğa saldırır. Yılan tavuğunuzu boğar. Onun için doğada bir denge unsurudur. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda da kuru bitkileri tercih ederler. Besin depolama diye bir özellikleri yoktur. Genelde aktif olarak beslenirler. Tarım alanlarına girdikleri zaman delik deşik yapıyorlar. Ortalama her 6-7 yılda bir tarla faresinden dolayı şikayetler artar. Tepe yaptığı zarar yılları vardır" diye konuştu.