Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

"Tarımsal İlaçlama, Arıların Uçuş Saatine Göre Ayarlansın"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Devrim Oskay, tarımsal ilaçlamaların bal arılarının ölümüne neden olduğunu belirterek, ilaçlamaların arıların uçuş saatlerine göre ayarlanması önerisinde bulundu.

Yavuz Karaduman - Namık Kemal Üniversitesi

(NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, tarımsal ilaçlamaların bal arılarının ölümüne neden olduğunu belirterek, ilaçlamaların arıların uçuş saatlerine göre ayarlanması önerisinde bulundu.

Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretimde önemli rol oynayan bal arılarının, bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları nedeniyle telef olduğunu ifade etti.

Son yıllarda dünyada arı kolonilerinde endişe verici boyutlarda kayıplar yaşandığına dikkati çeken Oskay, şunları söyledi:

"Bitkisel üretimde zararlı böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, bal arısı kolonilerine büyük zarar veriyor. Trakya'da ayçiçeği ve kanola tarımında, ruhsatsız ve uygun olmayan zamanlarda kullanılan tarım ilaçları da bal arılarının ölmesine neden oluyor. Üreticiler ilaçlamaları arıların uçma saatleri dışında, yani akşam saatlerinde yapmalı. Ayrıca, bitkisel üretim yapan çiftçilere, bal arılarının tarım için önemi, eğitim çalışmalarıyla öğretilmeli. Ülkemize kaçak yollarla giren ruhsatsız tarım ilaçlarının kullanımının da engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır."

-"Bölgede arıcılık önemli bir yere sahip"-

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada da bölgede yoğun olarak yapılan kanola ve ayçiçeği üretimi dolayısıyla, arıcılığın önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Sadece Tekirdağ'da 40 bin arı kovanı bulunduğunu ve il dışından yılda 160 bin kovan getirildiğini vurgulayan Ada, "Çiftçilerimizin bilinçsiz uygulamaları nedeniyle bal arısı kolonileri büyük zarar gördü. Özellikle geçen yıl, bazı kovanlarımız sönme noktasına geldi. Bazı kolonilerde ise mevcut koloni varlığının tamamına yakını telef oldu" diye konuştu.

Yayıncı: Nurettin Coşkun - TEKİRDAĞ

Kaynak: AA / Yerel
title