Tarımsal Eğitimin 168. Yılı Kutlandı
Ondokuz Mayıs üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen törenle tarımsal öğretiminin 168. yılı kutlandı.
Ondokuz Mayıs üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen törenle tarımsal öğretiminin 168. yılı kutlandı.
Kutlamalar çerçevesinde sabah saatlerinde OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Türkiye Ziraatçılar Derneği Samsun Temsilciliği ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Temsilciliği yönetimi ve üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.
Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu'nda düzenlenen törene AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını öğrenciler adına 3. sınıf öğrencisi Melih Can Şimşek yaptı. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder, "Zirai öğretimin 168. yıl dönümünü hep birlikte kutluyoruz. 168. yıl dönümünü kutladığımız zirai öğretim süreci önemli mücadelelerle bu güne gelmiş şanlı bir geçmişe sahiptir. Mesleğini icra eden akademisyenlerimizin, kamu görevlilerimizin ve özel sektör çalışanlarımızın daha verimli çalışabilmeleri için özlük haklarının hak ettikleri seviyelere bir an önce yükseltilmesini arzulamaktayız. Sevgili meslektaşlarım, Türk tarımının ve mesleğimizin önündeki sorunlara çözüm üretmek için daha çok çalışmalı ve asla yılmamalıyız. Zirai öğretimin 168. yıl dönümünü vesilesi ile ülkemiz tarımına hizmet etmiş tüm meslektaşlarımızdan hayatta olanları saygı ile acısı henüz çok taze olan Sezgin hocamız ve sevgili öğrencimiz Nurdan başta olmak üzere aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyor ve 168 yıl boyunca tarım öğretimine emeği geçen tüm meslektaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Türkiye'de tarımın temeli ziraattir. Dünyada 2050 yılından sonrası için açlık savaşları üzerine stratejiler geliştiriliyor. Türkiye'de ve dünyada artan nüfus ve azalan tarım alanları tehlike vericidir. Bu bağlamda genç meslektaşlarımıza çok iş düşüyor. Tarım öğretiminin 168. yılını kutluyor başarılar diliyorum" diye konuştu.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt ise son dönemde hayatını kaybeden öğrenci ve öğretim üyelerini anarak başladığı konuşmasında 10 Ocak 1846 yılında başlayan tarım üretiminin günümüze kadar gelişini ve 1976 yılında kurulan OMÜ Ziraat Fakültesinin faaliyetlerini anlattı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, "168. kutlama yılı vesilesi ile fakülte olarak bir muhasebe yapıp geleceğe dönük neler yapabileceğimizi ve hedeflerimizi ortaya koymamız gerekir. OMÜ Ziraat Fakültemiz araştırma ve proje açısından çok başarılı. Fakültemizin bilgi ve birikimini pratiğe dönüştürerek başta bölgemize ve ülkemize önemli katkılar yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Samsun Milletvekili Tülay Bakır ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Dünya kaynaklarının bilinçsizce tüketimi, ekolojik sistemin bozulması, ülkeler arasındaki gelir dengesizliği, savaş ve göçler, açlık problemine çözüm üretilmesini zorlaştırmaktadır. Tarımsal üretimde verimliliği etkileyen toprak, sulama, iklim, kullanılan tohumun cinsi ve kalitesi, üretimde uygulanan yöntem ve teknikler önemli rol oynamaktadır. Ziraat mühendisleri bu faktörlerin geliştirilmesi ve en optimal şekilde kullanılmasında merkez role sahiptir.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında sürdürülebilir büyümesi devam eden, gayrisafi yurt içi hasılası 150 milyar dolar, ihracatı 40 milyar dolar, arazi toplulaştırması 14 milyon hektar, sulanabilir 8,5 milyon hektarın tamamının suya kavuştuğu bir tarımı hedeflemekteyiz. Bu hedefe ulaşmamızda başta üniversitemiz olmak üzere, ilgili kamu ve özel sektör tarım kurum ve kuruluşlarının ve geleceğimiz olan siz sevgili öğrencilerimize büyük görevler düşmektedir. Bunu başarabileceğimize inanıyor, bu anlayış içinde tarımsal öğretimin 168. yılının tarım camiasına ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum."
Konuşmaların ardından Ziraat Fakültesi'nde 25. yılını doldurmuş olan personele plaket ve çiçek verildi, unvan alan akademik personele için de biniş giydirme töreni düzenlendi.
Anma programının ardından, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Er, "Dünden Bugüne Türkiye Tarımı ve Geleceği", Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Benal Yurtlu da "Tarımsal Eğitimde Örnek AB Projesi" başlıklı birer konuşma yaptılar. Tören, verilen kokteyle sona erdi. - SAMSUN