Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

"Tarımda Biyolojik Çözümler" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, "77 bin çiftçimizin 552'si bijolojik mücadele yapmış."

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, "77 bin çiftçimizin 552'si bijolojik mücadele yapmış. Yüzde 1'e bile tekabül etmiyor" dedi.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) ile özel bir firma tarafından Rixos Downtown Otel'de düzenlenen "Tarımda Biyolojik Çözümler" paneline İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bedrullah Erçin, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Erkan, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü ve özel firmanın genel müdürü Özgür Ateş ile davetliler katıldı.

Erçin, panelin açılışında yaptığı konuşmada, örtü altı sebze ve meyvenin üretim ve ihracatının yakın bir dönemde başlayacak olması açısından panelin önemli olduğunu söyledi.

Panele yoğun katılımın olmamasının nedeninin sektörde sorunların başlamamasından kaynaklı olabileceğini ifade eden Erçin, "Sorunlar olduğu zaman bir araya gelen bir milletiz. Umarım ileriki dönemlerde de bir sorun olmaz" dedi.

Bakanlık olarak yaş meyve ve sebze ile örtü altı yetiştiriciliğinde iki prensibi benimsediklerini anlatan Erçin, bunların izlenebilirlik ve gıda güvenliği olduğunu aktardı.

İlk aşamada izlenebilirlik açısından örtü altında üretimin kayıt altına alınması gerektiğini belirten Erçin, ikinci aşamada ise gıda güvenliğinin, üretimin ilk yeri olan sera, bağ ve bahçede sağlanması gerektiğini vurguladı.

Panelin gıda güvenliği açısından çok sayıda soruna çözüm önerileri getireceğine inandığını dile getiren Erçin, "Öncelikli önerimlerimiz ilk olarak kültürel, daha sonra mekanik, biyolojik ve kimyasal tedbirlerin alınmasıdır. Olayı sadece kimyasal mesele olarak algılayıp, Türkiye'de bunu birinci meseleye oturtmak yanlış bir uygulamadır" diye konuştu.

Birincil üretimde düne göre daha iyi durumda olduklarına dikkati çeken Erçin, şöyle konuştu:

"Bunun daha iyi noktaya getirilmesinde hep beraber çalışmak zorundayız. Bakanlık olarak Antalya'da 77 bin 500 çiftçimize verdiğimiz destek miktarı 57 milyon liradır. Bunun içerisinde biyolojik mücadele ve organik tarım uygulamaları gibi destekler de var. Biyolojik ve biyoteknik mücadelede dekara 400 liraya varan desteklememiz var. 77 bin çiftçimizin 552'si biyolojik mücadele yapmış. Yüzde 1'e bile tekabül etmiyor. Ancak binde 6 oranında. Geldiğimiz nokta bakanlık desteklemesine rağmen buna pek fazla itibar etmediğimiz, çok fazla geliştirilmesi ve yaygınlaştırtılması konusunu millet olarak ön planda tutmadığımızı gösteriyor."

Konuşmanın ardından panel Prof. Dr. Erkan, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü ve özel firmanın genel müdürü Özgür Ateş'in sunumları ile devam etti.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title