Tarım Öğretiminin 169. Yılı Kutlamaları
Türkiye’de tarım öğretiminin 169. yılı etkinlikleri kapsamında, Samsun’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Türkiye'de tarım öğretiminin 169. yılı etkinlikleri kapsamında, Samsun'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.
Tarım öğretiminin 169. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kurt, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Tosun, Türkiye Ziraatçılar Derneği Samsun İl Temsilcisi Muharrem Yüksel ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder anıta çelenk sundu. Ardından törene katılanlar saygı duruşunda bulunup akabinde, Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin eşliğinde İstiklal Marşı okudu.
Törenin ardından konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Türkiye'de üretim ve tüketimdeki plansızlık nedeniyle her yıl 17 milyar liralık sebze ve meyve tarlada veya hallerde çürümeye terk ediliyor. 3 milyon üreticinin toplam 32 milyon parsel alanda yaptığı üretimin planlı hale getirilmesi, üretim ve tüketim dengesinin kurulması gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda üreticilerin yüzde 65'i elde ettiği gelirle geçinemiyorken, yüzde 66'sı da devlet desteklerinin arttırılmasını istemektedir. Üreticilerin yüzde 88'i ise zorunlu harcamalardan sonra ellerinde para kalmadığını belirtmektedir. Samsun başta olmak üzere bölge illerinde tarım sektörünün gayri safi katma değerleri incelendiğinde Samsun'un da içinde yer aldığı bölgede tarımın payının yüzde 27'den yüzde 18.6'ya gerilediği görülmektedir" dedi.
Tarımsal eğitimin çok kapsamlı bir bilim dalı olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Samsun İl Temsilcisi Muharrem Yüksel, "İnsanların neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılanmasında rol oynayan temel bir sektör olarak tarımsal eğitimin kalitesinin günden güne artırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bugün ülkemizde tarımsal öğretimin 169. yılını kutluyoruz. 169 yıldır tarımsal eğitim faaliyeti; ülkemizde var olan tarımsal potansiyelin gelişmesi, tarımsal üretimde çağdaş ve bilimsel tekniklerin egemen kılınması ve çiftçilerimizin yeni tarım teknikleri ve ürünleri konusunda bilinçlendirilmesi yolunda çok önemli katkılar sağlamıştır" diye konuştu. - SAMSUN