Haberler

Tarım İşçisi Kadınlara Sağlık Eğitimi Verildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harran Üniversitesi tarafından açılan 'Tarımda Sağlıklı Yaşam Sınıfı'nda 30 kadın, eğitimlerini tamamladı.

Harran Üniversitesi'nin Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu işbirliği ile yürüttüğü 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Ülke Programı' kapsamında Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaklaşık 150 kişi sağlık eğitimi programını tamamladı.

Program sorumlusu Prof. Dr. Zeynep Şimşek yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında tarım işçilerinin yaşadığı sağlık sorunlarına değindi.

Prof. Dr. Şimşek, açıklamasında "Hastalıkları önleme bilgi ve becerisinin halkın içine yayılması amacıyla mevsimlik tarım işçilerinden gönüllü kadın ve erkekler 'Tarımda Sağlıklı Yaşam Sınıfı'nda 10 gün eğitim aldı. Konuklarımız, aldıkları bilgileri komşularına aktarmak için bizlere söz verdi. Ayrıca erken tanı ve diğer sağlık hizmetlerine erişmede konuklarımızın köprü olacağını umuyoruz" dedi.
Program kapsamında ayrıca alanında uzman bilim insanları halka yönelik 'Sağlıklı Yaşam Rehberi; Hastalıkları Önlemenin Altın Kuralları' isimli resimli bir rehber hazırlandı. Rehber, tarım çalışanlarda sık görülen sağlık sorunlarını önlemek için 29 kuralı ve temel ilk yardım bilgilerini içerdi.

EĞİTİME TABİ TUTULANLAR 'ARACI' OLACAK
Hastalıkları önleyici uygulamaların toplumun içine yayılması için 'sağlık aracılarının' yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, "Bu programda beklenen, özellikle hastalıkların ve erken ölümlerin en fazla görüldüğü uzun süreli mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerde sağlığı koruma davranışının gelişmesi ve hizmete erişimin arttırılmasıdır. Programda mevsimlik tarım işçilerinin sağlıklı yaşam alanlarında çalışmaları ve sağlık hizmetine erişmelerini sağlamak için yürürlükte olan yasal düzenlemeler konusunda da bilgi verildi. Özellikle tarım alanlarında biyolojik ve kimyasal faktörlerin etkisini en aza indirmek için yapılması gerekenlere ve sorun yaşadıklarında hangi kurumlardan nasıl hizmet almaları gerektiği konusu da açıklandı" diye konuştu.

ÇOCUK FELCİ AŞISININ ÖNEMİ DE ANLATILDI
Programda kadınlara ayrıca bu hafta ikincisi yapılan çocuk felci aşı kampanyasında 5 yaş altı çocukların felç hastalığına yakalanmaması için mutlaka ağızdan 2 damla aşı yaptırılması gerektiği belirtildi. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen aşı kampanyası kapsamında sağlık ekiplerinin ev ev gezdiği belirtildi. Çocukların sağlıklı olmasının başta anne-babalar olmak üzere devletin sorumluluğu olduğu vurgulandı. Anne ve babaların duyarlı olması, sağlık ekipleri eve geldiğinde evde olamamışlarsa en yakın Aile Sağlığı Merkezi'ne çocuklarını götürmeleri istendi.

ŞİMŞEK, MUHTARLARA SESLENDİ
Prof. Dr. Şimşek eğitimlerin ilerleyen bölümlerinde Urfa'daki mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye'nin 48 ilindeki tarımsal alanlarda çalıştığını vurgulayarak "Hepimizi besleyen tarım işçilerine hizmet sunarken daha duyarlı olmamız gerekiyor. Özellikle bu grubun eğitim düzeyinin çok düşük olması ve zorlu yaşam koşulları nedeniyle yaşadıkları yerde nüfusa kayıtlı değillerse; aile hekimleri tarafından da hastalıkları önleme hizmetleri verilemiyor. Özellikle muhtarların bu konuda çaba harcamasını rica ediyoruz. Yine bir bebeğin sağlıklı doğması için ve anne-çocuk ölümlerini en aza indirmek için bütün gebelerin mutlaka aile hekimlerine başvurarak hastalıkları önleme hizmetini almaları gerekiyor. Aile hekimleri tarafından gebelikte yapılacak aşılar, sağlık eğitimi, tansiyon kontrolü, kansızlık tedavisi gibi faktörler hayat kurtarmada kilit uygulamalardır" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close