Tarım İşçisi Çocuklarının Yaşam Koşulları İyileştirilecek
Çukurova Kalkınma Ajansı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında “Adana’da Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi” projesi çerçevesinde ortaklık kuruldu.
Çukurova Kalkınma Ajansı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında "Adana'da Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi" projesi çerçevesinde ortaklık kuruldu.
ÇKA'dan yapılan açıklamada, 2014-2023 Çukurova Bölge Planı kapsamında ortaya konan 6 stratejik amaçtan biri olan "Sosyal Uyum Sorunlarını Çözmek" hedefi doğrultusunda "Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve Mekansal Bütünleşmesini Sağlamak" başlığı bölge için öne çıkan öncelik alanlarından birisi olduğu belirtildi. Bu öncelik alanından hareketle bölgede önemli bir sorun alanı olan "Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi" konusunda araştırma çalışmalarının yürütülmesi önem taşıdığı, bu bağlamda, Çukurova Kalkınma Ajansı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında "Adana'da Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi" projesi çerçevesinde ortaklık kurulduğu vurgulandı.
Bu kapsamda, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ve Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Pınar Uyan Semerci arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Proje ile Çukurova'da en az üç kamp alanında 0-8 yaş arası çocukların ve onların ebeveynlerinin ihtiyaçlarının tespitine yönelik bir saha çalışması yapılarak, Türkiye'deki diğer kamp alanlarında da ihtiyaç belirlemede güvenle kullanılabilecek bir araştırma modeli oluşturulması planlanıyor. Projede, Adana'da projeden hareketle geliştirilecek ihtiyaçların tespiti, kapasite artırımı ve etki analizi modelinin Türkiye'de mevsimlik gezici tarım işçisi alan diğer yerlere de uygulanabilir ve sürdürülebilir bir model haline getirmek amaçlanıyor.
Çukurova ölçeğinde geçmiş çalışmalardaki deneyimlerden faydalanmak, eksik kalındığı düşünülen yönlere yoğunlaşıp, yerel paydaşlarla işbirliklerini artırmak amacıyla 11 Nisan tarihinde Adana Ibis Otel'de çalıştay gerçekleştirildi.
Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Karataş Kaymakamı Recep Öztürk, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, konunun uzmanı olan kamu, sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, Çukurova ölçeğinden geçmiş dönemde yapılan çalışmalar görüşülüp, araştırmaya dair görüş ve öneriler alındı. - ADANA