Haberler

Tarihi Yat Limanına Kadın Eli Değdi

Tarihi Yat Limanına Kadın Eli Değdi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatma Ünal - Antalya'da 2 bin 200 yıllık tarihi olan Yat Limanı ve Kaleçi'nin koordinasyonu, 3 yıldır kadın yönetici tarafından yapılıyor.

Fatma Ünal - Antalya'da 2 bin 200 yıllık tarihi olan Yat Limanı ve Kaleçi'nin koordinasyonu, 3 yıldır kadın yönetici tarafından yapılıyor. Göreve geldiğinden bu yana denizcilikle ilgili ders çalıştığını söyleyen Yat Limanı ve Kaleiçi Koordinasyon Şube Müdürü Pervin Gürbüz, fırtınalı günlerde bile ekibinin başında krizi yönetiyor.

Falezlerin doğal yapısı nedeniyle 2 bin 200 yıldır denizcilerin sığınma limanı olan Antalya Yat Limanı'nda tarihi boyunca ilk kez bir kadın müdür görev yapıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Yat Limanı ve Kaleiçi Koordinasyon Şube Müdürü Pervin Gürbüz, limanda demirli 57 gezi ve 70 balıkçı teknesine hizmet verirken, kurumlarla da koordinasyonu sağlıyor.

Limanda 24 saat vardiya sistemiyle yatlara giriş çıkışlarında palamar, elektrik, su hizmeti veren, toplu taşıma yapacak olan yolcu gemilerinin seyrü seferlerini hazırlayan Gürbüz, deniz hava tahmin raporlarıyla ilgili yatçıları bilgilendiriyor, fırtına ihbarlarını da yazılı ve sözlü olarak iletiyor.

-"Limanda halat çekerken görünce saygı duyuyorlar"-

Pervin Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 3, KKTC'de de bir limanın kadın müdürlere emanet edildiğini belirterek, tarihi bir limanın sorumluluğunu taşımaktan onur duyduğunu söyledi.

Göreve başladığı 3 yıl öncesine kadar sevmekten başka mavi sulara ilgisi olmadığını vurgulayan Gürbüz, "Daha önce denize yoğun bir ilgim yoktu, ama seviyordum. Denizciliğin kendine ait bir dili var. Farklı bulduğunuz sözcükler var. Göreve gelince ders çalışmaya başladım, hala da çalışıyorum. Denizcilik sektöründe görev yapmak öğrenmeyi ve merakı arttırıyor" dedi.

Denizcilikle ilgili bilgisi olmamasına rağmen göreve başlarken korkmadığını dile getiren Gürbüz, farklı tepkiler alsa da olumsuz hiçbir yaklaşım görmediğini kaydetti. Teşvik edici tepkilerle karşılaştığını ifade eden Gürbüz, "Çevremde bu görevi yapabileceğime dair çok az insanın şüphesi oldu" diye konuştu.

Denizcilerin ılımlı ve hoşgörülü olduklarını dile getiren Gürbüz, "Bayan müdür olunca restleşmiyorlar. Özellikle hava şartlarının sert olduğu günler, sizi limanda halat çekerken görünce saygı duyuyorlar. Onları ailem gibi görüyorum" dedi.

-Amatör yat kaptanlığı belgesi almak için başvurdu-

Antalya'da son yıllarda denizde çok sayıda fırtına olduğunu vurgulayan Gürbüz, her fırtınada teknik destek vermek, ekibi motive etmek ve krizi yönetmek için limana geldiğini söyledi.

Antalya Yat Limanı'nda 17 doğal kaynak suyu olduğunu dile getiren Gürbüz,

"Türkiye'de başka bir örneği yok. Kaynak suları limanı kendi kendine temizliyor, tertemiz kalmasını sağlıyor. Bu da bizim için büyük bir avantaj" diye konuştu.

Limanda 17 alım noktasıyla sintine atıklarını ücretsiz aldıklarını anlatan Gürbüz, 5 Haziran'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "mavi kart" uygulamasına geçeceklerini söyledi. Denizlerde kirliliğin önüne geçmek amacıyla başlatılan uygulamayla ilgili tüm hazırlıkları tamamladıklarını dile getiren Gürbüz,

"Denizleri kirletmek artık kolay olmayacak. Bence bu uygulama denizcilikteki en önemli adımlardan biri" dedi.

Gürbüz, denizcilik tarihini araştırdığını, bununla ilgili yüksek lisans yapmak istediğini, amatör yat kaptanlığı belgesi almak için başvurduğunu, görevinin sona ermesinin ardından da denize olan bağlılığının sona ermeyeceğinizi kaydetti.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close