Tarihi "Varagele"nin Turizme Kazandırılması İsteği
Gökçeler Belde Belediye başkanı, varagelenin nostaljik bir ulaşım aracı olduğunu, tepeden sahile doğru yapılan yolculukta eşsiz manzaralar sunduğunu söyledi.
Mustafa Kemal Bektaş - Ereğli ilçesine bağlı Gökçeler beldesinde, 148 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme taşınan raylı sistemin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından artık kullanılmaması nedeniyle turizme kazandırılması isteniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen varagelenin (eğimli arazilerde dolu vagonları aşağıya, boş vagonları da yukarıya çekmeye yarayan, nakliyat yolu) yıllarca ekonomiye sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Gökçeler Belde Belediye başkanı Bekir Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varagelenin nostaljik bir ulaşım aracı olduğunu, tepeden sahile doğru yapılan yolculukta eşsiz manzaralar sunduğunu söyledi.
Gerekli yatırımlar yapılması durumunda vagonlarla sahile ulaşan insanların burada denize girebileceğini, piknik yapabileceğini anlatan Çolak, şunları kaydetti:
"Bölgemiz sadece madencilikle var olan bir yer. Geçmiş yıllara göre işçi sayısının azalması beldemizin ekonomik canlılığını da olumsuz etkiliyor. Doğal güzelliklerimizden bugüne kadar yeterince yararlanamadık. Kömür üretim kültürüyle, denizimi ve ormanımızın görsel güzelliğini harmanlayabilirsek bölgeye çok sayıda turist çekebiliriz. Ağaçların arasından sahil kenarına kadar uzanan varagel, bölge turizminin lokomotifi olabilir. Bu konudaki projelerimizi bölge milletvekilleri ile yetkililerle paylaşıyoruz. Şu anda hiçbir tesis olmamasına rağmen, çok sayıda kişi varageleyi görmeye geliyor. Kömür üretim tarihine ışık tutan varagele ile çevresindeki doğal güzellikleri muhakkak turizme kazandırmamız lazım. Özellikle fotoğraf sanatçıları için burası eşsiz unsurlar barındırıyor."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanı Hasan Yılmaz da varagelenin Fransız işletmesi tarafından yapıldığına yönelik bilgiler olduğunu, uzun yıllardır havzaya hizmet ettiğini belirtti.
Varagelenin, 148 metreden malzeme ve işçi taşıdığını, ocağın kapanmasının ardından yaklaşık 7 aydır kullanılmadığını anlatan Yılmaz, "Varagele mekanik bir sistemle çalışıyor. Makaralara sarılı çelik halatlar yardımıyla vagonlardan biri aşağıya inerken diğeri yukarı çıkıyor. Varagele, bölgeye gelen turistlerin çok ilgisini çekiyor. Turizme kazandırılarak tanıtımı yapılırsa çok sayıda ziyaretçi buraya akın edecektir" dedi.
Muhabir: Erdinç Aksoy / Ömer Erim Baştimar
Yayıncı: Şükran Yücel - ZONGULDAK