Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

20 ilde daha okullar tatil edildi

20 ilde daha okullar tatil edildi

Tarihi "Taş Bina" Müze Haline Getirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'da kentin simgeleri arasında yer alan ve Türkiye'nin belediye hizmetleri için inşa edilen en eski binalarından biri olarak bilinen tarihi "Taş Bina", gerçekleştirilen restoresyonun ardından müze olarak hizmet vermeye başladı Karaman Belediye Başkanı Uğurlu: "Burası Karaman'ın kültürünü yansıtan bir müze oldu.

MEHMET ÇETİN - Karaman'da kentin meydanında bulunan ve "Taş Bina" olarak bilinen eski belediye binası, restore edilerek müze haline getirildi.

Tahsin Ünal Mahallesi, Cumhuriyet Parkı yanında bulunan bina, Karaman'a başka yerlerden gelen ziyaretçilerin hemen dikkatini çekiyor. Kentin meydanında ve en hareketli yerlerinden İsmet Paşa Caddesi'nin başlangıcında bulunan binanın, ilginç özellikleri var.

1891 yılında yapılan bina, Türkiye'nin belediye hizmetlerinin yürütülmesi için inşa edilen en eski binalarından biri olma özelliğine sahip.

Kitabeye göre 1891 yılında hizmete açılan binanın mimarı Molla Usta... Cumhuriyet dönemine kadar belediye hizmetlerinde kullanılan bina, daha sonraları kaymakamlık, çiftçi bankası, icra müdürlüğü, tapu müdürlüğü gibi birçok hizmetlerde kullanılmış. 1960'lı yıllardan sonra tekrar belediye binası olarak hizmet etmeye başlayan Taş Bina'nın, yeni belediye binası yaptırılınca 2. katı kütüphane, alt katları ise iş yeri olarak kullanılmış.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taş Bina'nın şehir için "bir kültürel hazine" niteliğinde olduğunu söyledi.

Kente gelenlerin ilgisini çeken bu binanın sonsuza kadar ayakta kalması gerektiğini belirten Uğurlu, "Böyle bir değerin korunması gerekiyordu. Çünkü bu bina Karaman'ın geçmişi... Mimari bakımdan başarılı bir yapı. Temel taşları Karadağ'dan getirilmiş. Yerli Kurt deresi taşı kullanılmış. Düzenli, kullanışlı, hoş bir yapı. Belediye olarak alt kattaki iş yerlerini boşalttık. Aslına uygun olarak restorasyon çalışması yapıldı" diye konuştu.

"Daha şimdiden eşsiz bir müze oldu"

Belediye binası olarak yapılan binanın, yıllar sonra tekrar yapılış amacına uygun olarak kullanılması için harekete geçtiklerini ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:

"Binanın ikinci katını prestij makamı olarak düzenleyip kullanmaya başladık. Misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Alt kattaki odaları da müze haline getirdik. Burası Karaman'ın kültürünü yansıtan bir müze oldu. Bugün artık kaybolmuş, bir daha da artık canlandırılmasına imkan olmayan meslekleri, sanatları bu müzemizde genç kuşaklara göstermeye çalışıyoruz. Cansız mankenlerle, bu mesleklerde kullanılan malzemeleri, aletleri, nasıl çalıştıklarını göstermeye çalıştık. İnsanlar evlerinde bulunan tarihi değeri olan malzemeleri sergilenmesi amacıyla bize getiriyor. Daha şimdiden eşsiz bir müze oldu. Devamlı açık bir müze, ilgi çekiyor. Bir bölümünde mini bir sanat galerisi oluşturduk. Buralar bu şekilde kullanıldıkça bizim gönlümüz de rahat edecek." - Karaman

Kaynak: AA / Yerel
title