Tarihi, Maketlerde Yaşatıyorlar
İlyas Gün - Samsun'da hobi olarak gemi maketi yapımı işine başlayan iki arkadaş, Türk tarihinde önemli bir yer tutan gemilerin küçültülmüş ölçekçe modellerini üreterek sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
İlyas Gün - Samsun'da hobi olarak gemi maketi yapımı işine başlayan iki arkadaş, Türk tarihinde önemli bir yer tutan gemilerin küçültülmüş ölçekçe modellerini üreterek sanatseverlerin beğenisine sunuyor.
Atakum'da 15 metrekarelik bir atölyede Türk tarihinde önemli yer tutan gemilerin maketlerinin yapımıyla uğraşan Haluk Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi olarak başladığı maket gemi yapımında 30 yılı geride bıraktığını söyledi.
Yaklaşık 3 yıl önce çalıştığı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden emekli olduktan sonra arkadaşıyla içinde bulundukları atölyeyi açtıklarını ifade eden Özdemir, "Hobi olarak başladığım gemi maketi yapma işinde 30 yılda önemli tecrübeler kazandım. Bu konuda açılan bazı kurslara da iştirak ettim. Teknik resim ve torna tesviye alanında kendimi geliştirdim" dedi.
Becerilerini şu sıralar Türk tarihinde yer edinen gemilerin maketini yaparak sergilemeye çalıştığını belirten Özdemir, "Yıllarca hobi olarak yaptığım gemi maketçiliği işini ticarete dönüştürdük. Bu iş benim için bir yaşam tarzı haline geldi. Herkese bu tür hobilere yönelmesi noktasında tavsiyede bulunuyorum. Çünkü bu stresten tamamen kurtaran bir uğraş" diye konuştu.
- Bandırma Vapuru'nu şehrin simgesi haline getirmeye çalışıyorlar-
Bandırma Vapuru'nun, Samsun için çok önemli yer tuttuğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Kahraman Türk gemileri diye tabir edilen ve önemli savaşlarda görev almış gemilerin modellerini yapıyoruz. Bandırma Vapuru, Yavuz Zırhlısı, Nusret Mayın Gemisi, Alemdar Vapuru gibi modellerin üzerinde çalışıyoruz. Kurtuluşa giden yolda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşını Samsun'a getiren Bandırma Vapuru'nu bu kapsamda ön planda tutuyor, Samsun'un simgesi haline gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bandırma Vapuru'nu Samsun'un bir marka ve değeri olması nedeniyle kentimize gelen yerli ve yabancı turistler aracılığıyla tüm yurda yaymayı amaçlıyoruz. Bandırma Vapuru'nun orijinal planlarından profilini yaptık. Çeşitli ebatlarda ürettiğimiz Bandırma Vapuru maketlerini 10 lira ile 3 bin lira arasında satışa sunuyoruz."
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde görevli Ahmet Uygun (55) ise, maket gemi yapımı işini uzun yıllar sürdürdüğünü söyledi.
Bu işi profesyonelleştirmek adına çeşitli eğitim kurslarına katıldığını vurgulayan Uygun, "Bu iş insana öyle bir haz veriyor ki kendinizi yaptığınız işlerle değerli hissediyorsunuz. Bu gerçekten insana büyük haz veren bir iş" dedi.
Samsun'a gelen ziyaretçilerin kentte sadece Bandırma Vapuru'nun bir benzerini ziyaret edip kentten ayrıldığını, ifade eden Uygun, "Biz ise Bandırma Vapuru'nun maketini yaparak gemiyi yaşatmayı planladık. Samsun'a gelen yerli ve yabancı turistlerin evlerine, iş yerlerine ve yakınlarına vapurun maketini hediye olarak götürmeleri için çeşitli ebatlarda model üretimi yapıyoruz. Ancak yaptığımız ürünleri teşhir edebileceğimiz bir yerimiz yok. Bu bize tanıtım aşamasında sıkıntı yaratıyor. Bu sorunun da çözümü için çeşitli kuruluşlarla irtibata geçtik" diye konuştu.
- SAMSUN