Tarihi Konakta 'Turizm' Vurgusu
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, turizmin çok farklı bir alan olduğunu ve hangi açıdan ele alınırsa alınsın ucunun açık olduğunu ve bunun içinin mutlaka doldurulması gerektiğini söyledi.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, turizmin çok farklı bir alan olduğunu ve hangi açıdan ele alınırsa alınsın ucunun açık olduğunu ve bunun içinin mutlaka doldurulması gerektiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nin düzenlediği 'Cumartesi Etkinlikleri' devam ediyor. Her hafta gerçekleştirilen söyleşiler dizisine bu hafta Osman Arık konuşmacı olarak katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevini de bir süre yürüten Arık, yoğun ilgi gösterilen oturumda; 'Adana'da Kültür ve Turizm Çeşitliliği' konu başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz'in de katılım gösterdiği söyleşinin açış konuşmasını yapan ÇÜ Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu, düzenlenen söyleşiler dizisiyle birlikte her hafta farklı bir ismi ağırladıklarını hatırlatarak, organize edilen her oturumdaysa farklı bir konuyu tüm yönleriyle ele aldıklarını anlattı.
,"Adana'NIN YERLEŞİM TARİHİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ"
Turizmin çok farklı bir alan olduğunu ve hangi açıdan ele alınırsa alınsın ucunun açık olduğunu ve bunun içinin mutlaka doldurulması gerektiğini kaydeden Arık, bugün Adana'nın sahip olduğu değerlere bakıldığında zengin bir turizm potansiyelinin öne çıktığını anlattı. Çukurova'nın bereketli toprakları üzerine kurulan Adana'nın yerleşim tarihinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade eden Arık, "700'e yakın arkeolojik, kentsel ve doğal SİT alanı, tescilli yapılar, kaleler, köprüler, kervansaray, han ve hamamlar; 160 kilometrelik sahil, dört lagün, bir milli park, binlerce endemik bitki, yüzlerce kuş türü, yer altı ve yerüstü kaynakları, su altı zenginlikleri, coğrafi ve iklimsel özellikleri, sosyal ve kültürel dokusuyla Adana kendisini öne çıkartıyor" dedi.
"2023 YILI İÇİN 4 MİLYON TURİST VE 4 MİLYAR DOLAR GELİR HEDİFİMİZ VAR"
Seyhan Baraj Gölü'nün adeta Adana'ya hayat verdiğini, bunun yanında kentin aynı zamanda da Türkiye'nin doğal güzellikler platosu olarak da öne çıktığını dile getiren Arık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk gelen 2023 yılı için Adana'nın önüne koyduğu hedefler hakkında da bilgi verdi. 2023 yılında 4 milyon turist ve 4 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesinin hedeflendiğini hatırlatan Arık, bunun için de başta kıyı turizmi olmak üzere kültür, sağlık, doğa, eğlence ve etkinlikle birlikte gençlik ve spor turizmi alanında gerekli çalışmaların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bugün Adana genelinde faaliyet gösteren 28 şehir otelinin toplam yatak kapasitesinin 3 bin 963 olduğu bilgisini de veren Arık, bunun yanında 4 bin 110 yatak kapasiteli 19 şehir oteliyle ilgili yatırımlarınsa sürdürüldüğüne işaret etti.
"KONAKLAMADAN ELDE EDİLEN GELİR 19.9 MİLYON TL"
Adana'nın Karataş ilçesinde 224 yatağın faaliyette, 196 yatağınsa yatırımda olduğunu belirterek, 30 bin yatak kapasitesine ulaşılması için hazine arazilerinin turizme tahsis edilmesi gerektiği görüşünü savunan Arık, 2011 yılında kent genelindeki otellerde 413 bin 882 yerli, 83 bin 561 de yabancı olmak üzere toplam 497 bin 443 kişinin konaklama yaptığını ve buradan elde edilen toplam gelirinse 19 milyon 897 bin 720 dolar olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yatırım ve işletme belgesi bulunan 32 tesise 2011 yılında bir milyon 135 bin 467 TL'lik elektrik enerjisi desteği ödemesi yapıldığını vurguladı. Osman Arık, 'Adana'da Kültür ve Turizm Çeşitliliği' konulu sunumunda aynı zamanda da kent genelindeki müze ve ören yerlerine ilişkin ziyaretçi sayıları hakkında da bilgiler verip, 2010 yılı verileriyle karşılaştırmalarda bulundu. - ADANA