Haberler

Tarihi Kent Birgi Sempozyumla Ele Alındı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ödemiş Belediyesi işbirliği ile "Birgi Araştırmaları" isimli sempozyum düzenlendi.

İzmir'in Ödemiş ilçesinde, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ödemiş Belediyesi işbirliği ile "Birgi Araştırmaları" isimli sempozyum düzenlendi.

Ödemiş ilçesinin tarihi kentlerinden Birgi'nin önemi, düzenlenen sempozyumda geniş bir bir şekilde ele alındı. "Birgi Araştırmaları" ismiyle Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyuma katılan akademisyenler, tarihi kent hakkında katılımcılara çeşitli bilgiler aktardı.

Birgi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğdu, kentin dünyada önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Erdoğdu, "Birgi 13. yüzyıllarında kurulmuş ve içeriğindeki birçok özelliği günümüze kadar taşımış sadece bölge için değil ülkemiz ve dünyamız önemli bir yerleşkedir. Birgi ayrı bir kenttir Birgi sadece Ödemiş'e mensup bir yer değildir. Aydınoğulları Beyliğinin başkenti olması ile İslam dünyasını da ışık tutan bir yerleşke olmuştur. Bu durumda Birgi aynı zamanda bir cihat merkezi görevini de yerine getirmiştir. İçeriği derin kavramları vardır. Kentin mimarisi de çok önemli ve özeldir kendine has dokusu vardır" dedi.

Evliya Çelebi'nin Birgi ziyaretine de değinen Prof. Dr. Erdoğdu, "Evliya Çelebi'de Birgi'ye ziyaret etmiştir. Medreseler, hanlar, hamamlar Birgi'de bolca vardır. Ahiliğin de merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Ticaret, kültüründe merkezi halindedir. İçeriğinde ilahiyatçılar, şairler, doktorlar yetiştirmiştir. Evliya Çelebi Birgi'yi, 'Birgi kışlak yeridir' diyerek tanımlamıştır. Birgi'den sonra Bozdağ'a da giden Çelebi Bozdağ içinde 'yaylak' yeri demiştir" diye konuştu.

"BİRGİ'DE DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA KATKI SUNACAKTIR"

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem de, Birgi'nin vazgeçilmez bir yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, "Birgi'nin bugüne kadar korunmasında yerel yönetimler vatandaşlarımız ile karşı karşıya kalmış olsa da önemli çalışmalar yapılmış ve özelliklerini koruyabilmektedir. Bu özellikleri de geleceğe taşıyacaktır taşımak için bizlerde üzerimize düşen görevleri her zaman yapacağız. Bölgemize, Birgimize bu tarz bilimsel çalışmalar yapan ülkemizin 60 yıllık önemli bir üniversitesi Ege Üniversitesini de çalışmalarından katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. 1994 yılında Ödemiş'e açtığı meslek yüksek okulu ile Ödemiş'e katkı vermiştir. Bugünkü çalışmaları ile de bölgemize katkı sağlayacaktır. Birgi ve Ödemiş kitaplaşacak, kütüphanelerde yer alacak bilim dünyası, bizler yeni eserler kazanmış olacağız. İlimizde Selçuk, Bergama'dan sonra Birgi'de dünya kültür mirasına katkı sunacaktır. Bilim insanlarımıza, akademisyenlerimize, öğrencilerimize teşekkür ediyorum dedi.

"TÜRKİYE GENELİNDE SÜREKLİ GÜNDEMDEDİR"

Ödemiş Kaymakam Celil Ateşoğlu ise şu açıklamalarda bulundu:

"Ödemiş'te 1 yılı aşkın süredir görev yapıyorum. Buraya Karamürsel ilçesinden tayin olduğumda ilk duyduğum isim Birgi oldu. Ben daha önce sadece İmamı Birgivi hazretleri üzerinden Birgi'yi biliyordum ancak böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Birgi Antik Yunan döneminde Pirgios ismi ile yaşamış. Aydınoğlu Mehmet Beyliği buraya yerleşince buraya Türklüğü ve İslam'ı getirmiştir. Aydınoğlu Mehmet Beyin oğlu Umurbey kurduğu donanma ile İzmir'i ve Ege denizi hükmetmiştir. Bu konular çok önemli üzerinde durulacak konulardır. Birgi bugünde popülerdir filmler, reklamlar çekilmektedir. Bu anlamda da Türkiye genelinde sürekli gündemdedir."

Konuşmaların ardından sempozyum ilk gününde iki ayrı salonda beş oturum ile gerçekleşti. Sempozyum kapsamında kongre merkezinin fuaye alanında ahşap oyma sergisi de açıldı.

Düzenlenen sempozyuma, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğdu, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan, müdür yardımcısı Doç. Dr. Funda Yoldaş, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close