Tarihi Evleriyle Bir Mahallenin Minyatürünü Yaptı
Kasım Sakallı - Bartın'da yıkılan veya yıkılmak üzere olan tarihi evleri gelecek nesillere aktarmak isteyen bir marangoz, 150'yi aşkın evle bir mahallenin minyatürünü yaptı.
Kasım Sakallı - Bartın'da yıkılan veya yıkılmak üzere olan tarihi evleri gelecek nesillere aktarmak isteyen bir marangoz, 150'yi aşkın evle bir mahallenin minyatürünü yaptı.
Yurt içi ve yurt dışında yıllarca marangozluk yapan Ahmet Güldür (65), 3 yıl boyunca kentteki sivil mimari örneklerini taşıyan tarihi evlerin özellikleri ve yapım tekniklerini araştırdı.
Evlerin fotoğraflarını çekip en ince detayına kadar özelliklerini öğrenen Güldür, tarihi evlerin maketlerini yapmaya karar verdi.
Güldür, Arnavut kaldırımından öküz arabasına, taş fırından su kuyularına kadar her detayın olduğu bir mahallenin yanı sıra yine kentte aralarında yanan veya yıkılanların da yer aldığı 150'yi aşkın tarihi evin minyatürünü yaptı.
-"Kent dokusunu yaşatmak için çalışıyorum"-
Çalışmalarını eski belediye binasındaki atölyede sürdüren Ahmet Güldür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kent dokusunu ve kimliğini oluşturan varlıkları korumak, yaşatmak ve geliştirmek amacıyla 15 yıldır tarihi ev maketi yaptığını söyledi.
Tarihi evlerin doku ve mimari özelliklerini birebir minyatürlerine yansıttığını kaydeden Güldür, o dönemdeki insanların yaşayışlarını da canlandırarak küçük bir şehir müzesi oluşturduğunu vurguladı.
Tarihe ilgi duyduğuna dikkati çeken Güldür, şöyle devam etti:
"Bartın mimarisinden örnek teşkil eden evlerimizin zaman içinde yok olduğunu görerek, gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz hiçbir şeyin kalmadığını gözlemledim ve bu işe, bir tutku olarak başladım. Hiç olmazsa yok olan ya da yok olmaya yüz tutmuş bu evlerin maketlerini yapıp gelecek kuşaklara aktarmak istedim. Gençler Bartın'da böyle bir tarihin olduğu görsünler, öğrensinler diye bu maketleri yapıyorum. Var olan tarihi binaların yanması, yıkılıp yıpranması beni çok üzüyor. Avrupa devletleri olsun, gezmiş olduğum bazı ülkelerdeki tarihi yapının titizlikle korunduğunu görüp, ülkemizdeki tarihi yapıların, hoyratça kullanıldığını görmek beni kahrediyor"
-Bir maket evin yapımı 4-5 ay sürüyor-
Şehirlerdeki birer birer yok olan tarihi yapılardan insanların habersiz olduğunu dile getiren Güldür, şunları kaydetti:
"Mesela Bartın'da 1870'li yıllarda Osmanlı Devleti döneminde ilk belediye binalarının yapılmasıyla ortaya çıkan ama çeşitli sebeplerle yıkılan hükümet binamız vardı. Bunun yanında tarihi değerleri ve dokusu olan Rum evleri vardı ama kimsenin bundan haberi yok. Kısacası çekirdek bir tarih yapısı burada yok olup gitti. Şu anda gençler yıkılan o yapıların yerine yapılan iki binayı görüyor. Maalesef insanlar şehirlerimizin geçmişte nasıl olduğunu bilmiyor."
O zamanki dokuyu ortaya çıkarıp insanlara gösterebilmek için yıllardır çalıştığını belirten Güldür, maketleri nasıl yaptığını ise şöyle anlattı:
"Maketleri oluştururken, binaların ayırt edici bütün özelliklerini göz önünde bulunduruyorum. Önce yapacağım evin bütün resimlerini topluyor ve o civardaki diğer binalarla beraber öne çıkan özelliklerini listeliyorum. Yapacağım yapıda kaç pencere, kaç kapı var, bacası, balkonu, korkuluğu gibi aklınıza gelen her noktayı bulmaya çalışıyorum. Gerekli olan detayları elde ettikten sonra maketleri yapmaya başlıyorum. Binaların mimari yapılarına göre, maketlerin ortaya çıkma süresi de 4-5 ay sürebiliyor. En büyük amacım, 4-5 yıl daha çalışarak yapamadığım diğer evleri de yaparak Bartın'a sokakları ve yaşam biçimiyle bütünleşen ve tarihi evlerden oluşan kent müzesi bırakmak"
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - BARTIN