Haberler

Tarihçi - Yazar İsmail Bilgin: "Çanakkale'de 3 Saatte 980 Bin Mermi Atıldı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında konuşan tarihçi-yazar Muzaffer Albayrak ve İsmail Bilgin, Çanakkale’nin çok kanlı bir savaş olduğunu belirterek, 3 saatte 980 bin mermi atıldığını söyledi.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında konuşan tarihçi-yazar Muzaffer Albayrak ve İsmail Bilgin, Çanakkale'nin çok kanlı bir savaş olduğunu belirterek, 3 saatte 980 bin mermi atıldığını söyledi.

Küçükçekmece Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 101'ini yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında tarihçi, yazar Muzaffer Albayrak ile İsmail Bilgin'i ağırladı.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen söyleşide Küçükçekmecelilerle buluşan Muzaffer Albayrak ve İsmail Bilgin, Çanakkale destanının bilinmeyen kahramanlarını fotoğraflarla anlattı.

"ÇANAKKALE'NİN İKİ SEYİDİ VAR"

Çanakkale destanını yazan adı çok bilinmeyen kahramanlardan bahseden İsmail Bilgin, "Tüfeği bozulunca bir kenara atıp kürekle düşmana karşı savaş veren Mehmet Çavuş'a Mustafa Kemal tarafından altın saat verilmiştir. Seyit Onbaşı gibi Ezineli Cemal Çavuş da topları kaldırarak bataryalara doldurmuştur. Çanakkale'de iki Seyit Onbaşı vardır" dedi.

Ne Seyit Onbaşı ne de Nusret Mayın Gemisi'ne sahip çıkılamadığından yakınan Bilgin, "Nusret Mayın Gemisi savaştan sonra kuru yük gemisi olarak kullanılıyor. Bu sırada batıyor. 3-4 yıl deniz altında kaldıktan sonra çıkarılıyor. Seyit Onbaşı heykellerimiz ise sürekli değişiyor. Çinliler'in yaptığı heykellerde ise Seyit Onbaşı'nın boynundaki muskasını çıkarıp papyon taktılar. Seyit Onbaşı Edremit fabrikalarında hamallık yaparak öldü" diye konuştu.

"TÜRK ASKERİ KAÇACAK SANDILAR"

Çanakkale ile dünyaya karşı bir zafer kazanıldığını belirten Muzaffer Albayrak ise "Çanakkale tekniğin tüm imkanlarını kullanan bir düşmana karşı verilen savunma muharebesidir. Anzak askerleri bize Abdül diyerek alay ediyorlardı. Türk askerlerinin kaçacağını sanıyorlar. Ancak sonra bize Cony Türk demeye başladılar. Cony Mehmetçik anlamına geliyor. Bu bizim düşman nezdinde de kazandığımızı gösteriyor" dedi.

İsmail Bilgin de Çanakkale'nin çok kanlı bir savaş olduğunu belirterek, 3 saatte 980 bin mermi atıldığını söyledi.

"27. ALAYIN HAKKINI TESLİM ETMELİ"

57. Alay gibi 27. Alayın da Çanakkale'de destan yazdığına değinen Albayrak, "27. Alay 8 bin kişiyi 2 bin kişiyle karşılayan ve onları denize süren şanlı bir alay. Haklarını teslim etmek lazım. Acıbadem çayırında 27. Alay Sancağı'na madalya takılıyor. Şu an madalyanın takıldığı çayırda maalesef bir alışveriş merkezi bulunuyor" dedi.

Mustafa Kemal'in yıldızının Çanakkale ile parladığını da belirten Albayrak, "Çanakkale Muharebesi bizim övüncümüz, onurumuz. Çanakkale'de birlik ve beraberlik var. Osmanlı'nın her yerinden gelen insanlarımız var. Çanakkale'de kazanan bir nesil olarak Kurtuluş Savaşı'nı vermek çok önemlidir" dedi.

"NORFOLK TABURU HADİSESİ YALANDIR"

Norfolk Taburu'nun yok olma hadisesinin ise gerçek olmayan bir efsane olduğunu belirten Albayrak ve Bilgin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu tabur sisten faydalanarak askerlerimizin arasından geçiyor. Ancak fark edilince süngü savaşı oluyor. Bir iki kişi yaralı kurtuluyor. İstanbul'da bir hastanede tedavi ediliyorlar"

Program sonunda Küçükçekmecelilerin sorularını yanıtlayan konuklara Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Nurettin Çevik teşekkür ederek çiçek verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close