Haberler

Tarih Yolculuğunda Bir Durak: Birgi

Tarih Yolculuğunda Bir Durak: Birgi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi ve Kültürel Zenginlikleriyle ile Türkiye Çapında Üne Sahip Ödemiş'in Birgi Beldesi, Almanya'dan Gelen 14 Kişilik Bilim İnsanı Grubunu Ağırladı.

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ile Türkiye çapında üne sahip Ödemiş'in Birgi beldesi, Almanya'dan gelen 14 kişilik bilim insanı grubunu ağırladı. Birgi'nin önemli tarihi yapılarından Çakırağa Konağı ve Aydınoğlu Camii'ni ziyaret eden grup, diğer tarihi yerleri de gezerek, bol bol görüntü ve not aldı. Grup üyelerinden bazıları tarih yolculuğuna eşleriyle katılırken, çoğunluğu Almanya'nın Max Pland-Bushim Münih Üniversitesi'ne mensup grup üyeleri, tarihi zenginliğin kendilerini şok ettiğini söylediler.

Grubun rehberliğini yapan ve Türkçe'yi çok iyi konuştuğu gözlenen Carl Scheffler, "14 kişilik grubumuzla Almanya'dan yola çıkarak, önceden internet yolu ile tespit ettiğimiz Türkiye'nin bir kısım tarih yerlerini 1 aylık program dahilinde gezerek yerinde incelemek istedik. Çok yeri gezdik ama Birgi beldesinde bu kadar tarihi zenginliğin arasında adeta şok olduk. Yeni yapılan ve ilk Türk denizcisi Hızır Ali Bin Paşa'nın muhteşem heykelini büyük bir hayranlıkla izledik ve fotoğraflarını çekerek arşivimize kaydettik" diye konuştu.

Tarihi belde insanlarını son derece cana yakın bulan ve ev pansiyonculuğunda yeni olmalarına rağmen hizmet anlayışlarının Türkiye genelinde çok yerden farklı olduğunu belirten Alman Scheffler ise, "Burada duyduğumuz kadarıyla Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, ev pansiyonculuğunu ilkini Çınaraltı Pansiyon olarak hizmete açmış. Bu yolla büyük bir turizm atağı başlatılmasının belde adına çok sevindirici olduğuna inanıyorum. Birgi beldesinin tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğası ve suyu çok harika, burada tarihi zenginliklerin, paha biçilemez eserlerin himaye altına alınıp korunması da çok güzel" dedi.

Ev pansiyonculuğu konusunda bir ilki gerçekleştirmelerine rağmen Alman bilim adamlarından büyük beğeni toplayan Aytaç ailesi fertlerinden Mehmet Aytaç, Birgi'nin tanıtımı için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek şöyle konuştu: "Birgi beldemizde artık gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Birgi Belediye Başkanımız Cumhur Şener, beldemiz ile Kültür Bakanlığı arasında bir köprü kurarak beldenin tarihi ve kültürel yapısını tanıtmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Bizler de ev pansiyonculuğuyla yerli ve yabancı tüm turistlere en iyi hizmeti vererek beldemizin tanıtımını en iyi şekilde yapacağız." Türkiye genelinde 5 bin kilometrelik bir tarih yolculuğuna çıktıklarını belirten Alman Bilim Adamı Heidrun Bayberg de bu yolculuk sırasında gördükleri tüm tarihi ve kültürel varlıkları inceleyerek notlar aldıklarını dile getirdi. Bayberg Türkiye'deki gezdikleri yerlerle Birgi'yi karşılaştırarak şöyle konuştu: "Birgi beldesinde bu zenginlikleri görmek bizim için ayrı bir zenginlik. Türkiye'de çok yer gezdik. Burası küçük ve şirin bir belde ve tarihi zenginlikleri paha biçilemez. Bana göre Dünya genelinde ünlü bir yer. Başta Birgi belediyesi ve Kültür Bakanlığı'nın böyle yerleri koruma altına alması da çok yerinde. Ayrıca ilk kez ev pansiyonculuğuna soyunan 4 kişilik bir aile sundukları çok hoş hizmet ile bizi mutlu ettiler. Türk yemekleri de idealdi. Almanya'da Birgi beldesinin tanıtımını en iyi şekilde yapacağız, tarihi ve kültürel değerlerini anlatarak, ev pansiyonculuğunun gelişimini oradaki arkadaşlarımıza aktaracağız" dedi.

(TK-YK) 17.04.2008 09:34 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close