Tam Tıkalı Damarlar, Ameliyat Yerine Kılavuz Tellerle Açılıyor
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, yeni gelişen teknoloji ile birlikte tam tıkalı damarları ameliyatsız, kılavuz teller sayesinde başarılı bir şekilde açabildiklerini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, yeni gelişen teknoloji ile birlikte tam tıkalı damarları ameliyatsız, kılavuz teller sayesinde başarılı bir şekilde açabildiklerini söyledi.
Gelişen teknoloji ile birçok damarı ameliyatsız açabilme yeteneğine sahip olduklarını ifade eden Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, 1 yıl içerisinde yüzlerce hastaya başarılı bir şekilde kronik total oklüzyon girişiminin yapıldığını söyledi.
AMELİYATIN YERİNİ KILAVUZ TELLERİ ALDI
Prof. Dr. Serdar Sevimli," Kalp damar tıkanıklıklarında uzun süreden beri uygulanan tedavi yöntemi açık kalp ameliyatı veya kalp damarının stentlenmesidir. Tabi burada bazı hasta gruplarında stentle tedavi mümkün olmamakta o yüzden tedavi için ameliyat gerekli oluyor. Eskiden operasyon yapılan hastaların sayısı çok yüksekti ama gelişen teknolojiyle birlikte artık birçok damarı ameliyatsız açabilme yeteneğine sahibiz. Kronik total oklüzyon dediğimiz bir damarın tam tıkalı olması durumunda eskiden hastaları cerrahiye yönlendiriyorduk ve açık kalp ameliyatıyla tedavileri gerçekleştiriliyordu. Şuanda yeni gelişen teknoloji ile beraber tam tıkalı damarları delip geçebilecek kılavuz teller sayesinde ve ince profilli balonlar sayesinde tam tıkalı damarları başarılı bir şekilde açabiliyoruz. Biz buna kronik total oklüzyon girişimi diyoruz. Şuana kadar merkezimizde 1 yıl içerisinde çok sayıda hastaya başarılı bir şekilde kronik total oklüzyon girişimi yapıldı. Tam tıkalı bir damarı açmak eskiden açmak tamamen imkansızdı ama şuanda başarı bir şekilde o damarları açıp stent takabiliyoruz. Bir çok hasta ameliyat seçeneği yerine anjiyo ve stent takma yöntemini tercih ediyor. Bu tedavi yöntemleri hastalar içinde konforlu. Hastalar açık kalp ameliyatı yerine bu tedavi yöntemi sayesinde bir gün hastanede yatıyor ve hemen taburcu oluyor." dedi.
PERİFERİK ARTEL (AYAKTAKİ ATAR DAMARLARIN TIKANMASI) AMELİYATSIZ YAPILIYOR
Prof. Dr. Serdar Sevimli, tıpta (Periferik Artel) olarak bilinen hastalığın toplumda giderek yaygınlaşan ayaktaki atar damarların tıkanması, hastanın yürümede zorluk çekmesi hatta hastanın istirahati halinde de şiddetli ağrılar çekmesi konusunda bilgiler verdi.
Sevimli, "Bu tür hastalar öncelikli olarak ameliyatla tedavi ediliyordu. Ayak damarı tıkanmış hastalar, artık gelişen teknolojilerle beraber biz bu hastalıkları ameliyatsız teknik yöntemlerle tedavi edebiliyoruz. Hastanın yaşam konforunu artırmakta, hastanın tıkalı damarını çok özel malzemelerle, özel tekniklerle damarın açılmasını sağlanıyor. Hastalara öncelikli olarak ilaç tedavisi uygulanıyor, ilaç tedavisine yanıt vermeyen, başarısız olan hastalarda bu tedavi etkin şekilde uygulanıyor. Tıkalı olan damarı özel yöntem ve tekniklerle stent yerleştirilerek açılması sağlanıyor. Bölgemizde 3 yıla yakın bir zamandır araştırmalarımız sonucu bu ameliyatların yapıldığını söyleyen Serdar Sevimli, son bir yıldır da teknik imkanların artması ile daha etkin bir şekilde ameliyatlar yapılıyor." diye konuştu. - ERZURUM