Tagid Üyesi İşadamları Bosna Gezisinden Döndü
Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) tarafından organize edilen ve 35 üyenin katıldığı 4 günlük Bosna Hersek gezisi sona erdi.
Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) tarafından organize edilen ve 35 üyenin katıldığı 4 günlük Bosna Hersek gezisi sona erdi.
Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) üyesi iş adamlarından oluşan 35 kişilik heyetle Bosna Hersek'e kültür gezisi düzenledi. Gezi kapsamında, ilk gün Saraybosna'yı gezen TAGİD heyeti, Baş Çarşı'daki Osmanlı eserlerini ziyaret ederek, ardından Türk şehitliği ve merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç'in mezarını ziyaret etti.
Boşnak, Hırvat ve Sırp öğrencilerden oluşan öğrenciler, okudukları güzel şiirler ve türküler Türk işadamlarının gönlünü fethetti. Gezinin ikinci gününde, savaşın daha az kayıpla bitmesinde önemli rol oynayan tüneli inceleyen işadamları, gezi kapsamında Mostar, Travnik ve Konjic şehirlerini gezerek 1992-1995 yılları arasında yapılan savaşlarda yaşanan dramı yerinde gördüler.
Dernek yönetim kurulu üyesi Taner Erdim; Bosna Hersek'in tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldığını ifade ederek, Bosna'nın Osmanlı'nın yetimi olarak adlandırıldığını, hala Osmanlının izlerinin günümüze kadar taşınmasından dolayı duygulandığını söyledi. Erdim, gezinin çok faydalı olduğu belirterek, "Bosna'nın hem ekonomi, ticari ve iş hayatını inceleme fırsatı, hem de Bosna'da bulunan Türk okulları ve Türk üniversitesini yakından tanıma imkanı bulduk. Buradaki eğitim gönüllüsü arkadaşlarımızın zor şartlar altındaki fedakarlıklarını, çalışmalarını ve başarılarını görünce duygulandık" dedi. Geziye katılan diğer üyeler ise Osmanlı'nın Bosna'da camiler, medreseler ve Türk eserleri yapmasından dolayı etkilendiklerini belirttiler. Ecdadımız Osmanlı müesseselerini açmış, kalıntılarını hala görmek mümkün diyen üyeler, şimdi de Türk işadamlarının savaş anında bile geri dönmeyip orada okul ve Üniversite açması, aynı Osmanlı'nın ruhunu canlandırıyor olması bir Türk olarak bizleri çok gururlandırdı" dediler. Bosna'nın Balkanlar'da bir Osmanlı şehri olarak görülmeye değer olduğunu söyleyen TAGİD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kervancı; "Bosna Hersek, bizim için tarihi ve doğal güzellikler bakımından çok önemlidir. Yüz binlerce şehidin yattığı bu mekanın Karadeniz'i andıran doğal güzelliklerini de görmüş olduk. Saray Bosna, Travnik, Poçiteli, Mostar ve daha birçok yeri ziyaret ettik. Hala bir Osmanlı şehri havasında olan Bosna Hersek'ten etkilenmemek mümkün değil" şeklinde konuştu.
TAGİD Üyesi Esat Akman; "Bosna-Hersek'in tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldık. Burada yaşanmış olan bir savaşın ibretlik durumuna şahit olarak çok üzüldük. Ama Osmanlı ruhunun hala canlı olarak yaşanılması bizi çok mutlu etti. Bosna ve diğer illerinde açılmış olan Türk okullarını gördük ve yine umutlandık" dedi.
TAGİD üyesi Göksel Şahin; "Bosna'yı anlatmak çok zor ancak gidilip görüldüğü zaman Bosna bilinir" diyerek, Osmanlı'nın Bosna'da köprüler, camiler, medreseler ve Türk eserleri yapmasından dolayı etkilendiğini belirterek, mostar köprüsünün bu millete büyük bir miras olduğunu mostar köprüsünün gönülleri, milletleri bir birine bağladığını ifade ederek; O zaman Osmanlı müesseselerini açtı. Kalıntılarını hala görmek mümkün. Şimdi de Türk işadamlarının aynı Osmanlı'nın ruhunu canlandırıyor olması geleceğe umutla bakmama vesile oldu ifadelerini kullandı. Gezi kapsamında Özel Burç Üniversitesi'ni gezen TAGİD üyesi işadamlarına Boşnak, Sırp ve Hırvat öğrencilerinden oluşan Fatih Sultan Mehmet Korosu tarafından konser verildi. - TEKİRDAĞ