Taba Amcham Genel Başkanı Alptekin Açıklaması
"Bu süreç (ABD'deki kriz) genel anlamda ABD'nin güvenilirliğini tabii ki olumlu etkilemedi ama kalıcı bir zarar verdiğini de düşünmüyorum"
GÖKHAN BALCI - Türk-Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AMCHAM) Genel Başkanı Ekim Alptekin, ABD'de yaşanan krizin siyasi kaynaklı olduğunu belirterek, "Bu süreç genel anlamda ABD'nin güvenilirliğini tabii ki olumlu etkilemedi ama kalıcı bir zarar verdiğini de düşünmüyorum" dedi.
Alptekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, krizin, senatonun, hükümetin tekrar açılmasını ve borçlanma tavanının yükseltilmesini sağlayan tasarıyı onaylamasıyla çözüldüğünü söyledi.
Reel ekonominin toparlandığı bir dönemde ABD'de siyasi merkezli bir kriz ortaya çıktığını belirten Alptekin, ABD'nin hala dünyanın bir numaralı ekonomisi ve dolarda dünyanın en önemli markası olduğunu ifade etti.
Yaşanan krizin reel ekonomiden kaynaklanan bir kriz olmadığını aktaran Alptekin, "Bu, ABD'nin çok borçlanması, parasını ödeyememesi gibi bir konu değildi. Bu açıdan kamuoyunda biraz yanlış anlaşılmalar da oldu" diye konuştu.
Alptekin, kongrenin zamanında gereken yasayı geçirmemesiyle alakalı krizin 20 güne yakın bir zamanda çözüldüğünü vurguladı.
Böyle bir krizin tekrar yaşanmamasını arzu ettiklerini ifade eden Alptekin, "Bu süreç genel anlamda ABD'nin güvenilirliğini tabii ki olumlu etkilemedi ama kalıcı bir zarar verdiğini de düşünmüyorum. Türkiye ile olan ilişkilerinin de bir zarar gördüğünü düşünmüyoruz" dedi.
Alptekin, konuyla ilgili uyarıları kongrede iletişimde oldukları kişilere ilettiklerini belirtti. ABD Kongresi'nde bir hayli aktif olduklarını dile getiren Alptekin, şunları kaydetti:
"ABD'de 435 kongre üyesi var. Biz de her kongre bölgesinde bir tane temsilci atıyoruz. Türk Amerikan iş hayatını temsil eden, orada önde gelen iş adamları ve iş kadınlarından oluşan üyelerimiz var. Şu anda 40'a yaklaşık ama o sayı gittikçe artıyor. Umuyorum ki bir yıl içerisinde 435 tane TABA temsilciler meclisimiz oluşur. Bu tarz konularda da o zaman etkinliğimiz artar." - Edirne