Haberler

Sütün Sağlıklı Yolculuğu' Projesi Kapsamında Konferans Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2015 yılı "Yöresel Değerler Mali Destek Programı" kapsamında gerçekleştirilen ‘Sütün Sağlıklı Yolculuğu’ isimli proje kapsamında ‘Kaliteli ve Güvenilir Çiğ Süt Üretimi’ konulu konferans düzenlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2015 yılı "Yöresel Değerler Mali Destek Programı" kapsamında gerçekleştirilen 'Sütün Sağlıklı Yolculuğu' isimli proje kapsamında 'Kaliteli ve Güvenilir Çiğ Süt Üretimi' konulu konferans düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer ile Prof. Dr. Metin atamer konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın açılışında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, "Çıktıları ve yarattığı çarpan etkileriyle şimdiden başarılı bir eğitim modeli olmayı ve ilimiz hayvansal üretimi alanında tüketicilerimize kaliteli ve güvenilir gıda arzını sağlaması yolunda ciddi katkılar sunacağına inandığımız bu projemizin ilimizin kaliteli ve güvenilir çiğ süt üretimine fayda sağlamasından dolayı mutluluk duyacağımızı ve çalışma şevkimizi arttıracağını belirtmek istiyorum" dedi.

"BASİT YÖNTEMLER UYGULANABİLİR"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer de yaptığı konuşmada, sütün iyi üretildiğinde alıcısının çok olduğunu söyledi. Özer şöyle konuştu: "Çok basit önlemlerle sütün mikrop kalitesini iyileştirebilirsiniz. Temiz sağlıklı bir süt sağımını gerçekleştirdiğiniz zaman, alıcısı ülkede mutlaka var. Ülkemizde sütçülük doygunluk noktasına ulaşmış değil, hala içmemiz gerekenden ve üretmemiz gerekenden çok az süt üretiyoruz. Ülke enerjide dışa bağlılığımız olduğu gibi yarın öbür gün tarımda da dışa bağımlı hale gelmemiz için mutlaka ve mutlaka hayvancılık ve sütçülük geleneklerimizi korumamız gerekiyor. Geleneklerimizi korurken de mutlaka rekabet koşullarına uygun temiz ve üretimler yapmalıyız. Süt öyle bir şeydi gıdalar içinde çok çabuk bozulma eğilimi gösteren beklide yegane ürün. Sağıldığı andan itibaren biz sütü soğuk bir ortama sokmadığımız takdirde bir iki saat içerisinde akla hayale gelmeyecek seyirlerde mikroba ulaşıyor ve bakteri sayısı belirli miktara geldiğinde ise artık kar etmemeye başlıyor. Hayvanın sütündeki yağ ve protein oranını hayvana düzgün yem yedirmek zorunda kalacağız ve düzgün veteriner getirmek zorunda kalacağız ve hayvandan yetirince kaliteli ürün ala bilmek için, kendimize nasıl özen gösteriyorsak, o hayvana da o derece özen göstermemiz gerekecek. Artık devir değişti karpuz kabuğu yiyerek süt veren inekler kalmadı artık." - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close