Sütü Taşla Mayaladı
GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yıldız'ın geliştirdiği proje kapsamında süte maya yerine yeşim taşı konularak yoğurt üretiliyor.
ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Mayalanmış ürünlere karşı alerjisi olduğu için yoğurt tüketemeyenlere çare arayan üniversite öğrencisi Tuba Yıldız, geliştirdiği proje kapsamında maya yerine yeşim taşı kullanarak sütten yoğurt üretti.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hocalarının "Araştır Geliştir Ticarileştir (ARGETİ) Proje Pazarı Yarışması"na katılmasını istemesi üzerine bir yakının mayalı yoğurda alerjisi olmasından yola çıkarak, maya kullanmadan yoğurt yapılıp yapılamayacağını araştırdığını söyledi.
Araştırma sonucunda doğal ve enerjisi yüksek olan yeşim taşından yararlanabileceğini öğrendiğini dile getiren Yıldız, "Taşların Mucizesinden Gelen Mayasız Yoğurt" projesini geliştirdiğini ifade etti.
Proje sayesinde mayaya karşı alerjisi olan insanların rahatlıkla yoğurt tüketebilmesine olanak sağladığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:
"Türk kültürünün ve sofraların vazgeçilmezi yoğurdu mayalamak için yeşim taşını kullandım. Doğal ve yüksek enerjisi olması nedeniyle yeşim taşını tercih ettim. Hiçbir katkı maddesi veya yoğurt koymadan 37-42 derece sıcaklıktaki süte yeşim taşını koyuyoruz. Daha sonra üzerini kapatıyoruz. Yaklaşık bir gün sonra yoğurt hazır hale geliyor."
"Normal yoğurttan farkı yok"
Yıldız, yeşim taşıyla mayalanan yoğurdun normal yoğurttan lezzet olarak farkı olmadığını belirtti.
Yeşim taşıyla mayalanma işleminin normalden daha uzun sürdüğüne işaret eden Yıldız, "Normal mayayla yapılan yoğurt 4-5 saatte hazır olurken, bizim yoğurdumuz en az 1 günde hazır hale geliyor. Üstelik bir kez alınan yeşim taşını istediğimiz kadar kullanabiliyoruz" dedi.
Mayasız yoğurttan daha fazla insanın faydalanabilmesi için sanayi tipi üretim yapılabileceğini vurgulayan Yıldız, bu konuda girişimcilerden destek beklediğini ifade etti. - Gaziantep