Haberler

Süt ve Yem Analiz Laboratuvarının Kuruluşu Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesinde Süt ve Yem Analiz Laboratuvarı kuruluşu tanıtım toplantısı yapıldı.

İnönü Üniversitesinde Süt ve Yem Analiz Laboratuvarı kuruluşu tanıtım toplantısı yapıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Mavi salonda yapılan toplantıya, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu, Malatya İli Süt Üreticiler Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı İhsan Akın, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Karabulut, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, sütün insan için çok önemli olduğunu insanın hayatı boyunca bağlantısını kesmediği bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

İnönü Üniversitesinde süt konusunda çalışan bölümler olduğuna değinen Türkmen, şunları kaydetti:

"Böyle bir laboratuvarın açılması sadece Malatya'mızın değil Türkiye'de bir merkez haline geleceğini düşünüyoruz. Üniversitemiz olarak her türlü desteği vereceğimizi düşünüyoruz. Bir kaç merkezi laboratuvarımız var. Özellikle üniversitemizde var olan petrol analiz laboratuvarı çok uzun bir tarihi yok. Ama ekonomi itibariyle Türkiye'de belki en kıymetli, en çok analiz alan ve deney yapım laboratuvar merkezi. İnönü Üniversitesi Bilgisayar Analiz Laboratuvarımız var. Bu da bölgede Anadolu'da Doğu Anadolu'ya hizmet veriyor. Petrol analiz laboratuvarı sadece Anadolu'da değil her yerden numune gelen analiz laboratuvarıdır. Böyle bir merkezin daha iyi bir merkez olacağını düşünüyorum. Petrol analiz laboratuvarımızın daha kıymetli konumuna gelmesinin kimya mühendisliğinden, kimya bölümünden ve hocalarımızdan gelen bilimsel çabalarından kaynaklanıyor. Süt Analizi Laboratuvarı da inşallah ziraat fakültemizin ve gıda mühendislik bölümümüzün ve sizin de vereceği katkılarla daha iyi bir yere geleceğini inanıyorum."

"Malatya'da üretilen süt miktarı 180 bin ton"

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu'da böyle bir laboratuvarın Malatya'ya, İnönü Üniversitesine ve çiftçilere katkı sağladığına değinerek, "Malatya'daki üretilen yıllık süt miktarı Türkiye'deki süt miktarının yüzde 1'i kadar. Yani Türkiye'de üretilen süt miktarı 18 milyon ton kadar. Malatya'daki üretilen süt miktarı ise 180 bin ton kadardır. Nüfusa oranla baktığımızda bu oran sanki aynı gibi görünüyor. Türkiye nüfusuna baktığımızda oda yüzde 1 kadardır. Ama büyükşehir olmuş bir Malatya için bunun az olduğunu düşünüyorum. Tabi bunun Türkiye ortalaması yüzde 40 sokak sütçülüğü ama Malatya'da üretilen sütçülüğün daha fazla sokaklarda satıldığını daha azının kayda girildiğini biliyoruz" diye konuştu.

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı İhsan Akın da üretim olmadan hiçbir şeyin olmayacağını dile getirerek, "Kırsaldaki insanlara çok fazla bir şey vermenize gerek yok küçük bütçeler ayırarak oradaki örnek teşkil edecek sıkıntıları giderirseniz, işi gösterirseniz onlar devamını getirir. Yani ekonomik anlamda çok fazla bir eksiklikleri olmayabilir ama bunu bizim göstermemiz lazım. Bunu onlara birebir yaşatmamız lazım. Üretim olmadan hiç bir şey olmaz. Bizler ancak üreterek dışarıya mahkum olmaktan kurtuluruz. Sadece kayısıya bağlı kalmak kendimizi köreltmektir. Bizim tarım arazilerimiz, meralarımız var. Bu meraların ıslah çalışmalarını yapacağız. Meralarımızın ıslah çalışmalarına önem verelim. Malatya'nın ihtiyacı olan bu laboratuvarın kesinlikle kurulması lazım" dedi.

"Malatya'da yüzde 90 kayıt dışı süt var"

Malatya İli Süt Üreticiler Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu'da Malatya'da yüzde 90 kayıt dışı süt olduğunu belirterek "Süt sektörünü daha ileriye, daha yukarıya götürmemiz için altyapı, organizasyon ve pazarlama altyapısı nasıl kurulacak? İlimizdeki resmi kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının desteği olmadan bu mümkün değil. Bu altyapı ancak kalkınma ajansıyla beraber yürütülecek. Güdümlü projeyle mümkün olabilir. Bu konuda bazı kuruluşların desteği lazım. Şuan Fırat Kalkınma Ajansının desteğiyle Yeşilyurt'ta Şanan Mahallesinde birinci süt toplama merkezimizi kuruluyor. Her süt toplama merkezimiz 425 metrekare büyüklükte olacak. Her süt toplama merkezi kuruluşunda 26 tonluk tankı olacak. Süt toplanma merkezi planlanırken sonraki aşamada kapasite artırmaya uygun bir şekilde planlanmış olup 75 ton kapasiteye çıkacak. Her süt toplama merkezi kuruluşu aşamasında etrafında bulunan işletmelere 500 gramlık 100'er işletmede kullanacak süt soğutma tankı dağıtımı yapılacak. Her süt toplama merkezleri için 50'şer ton soğuk zincirde toplanabilecek altyapı kurulmuş olacak" İfadelerine yer verdi.

"En az süt üreten ve tüketen toplumuz"

Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat da Pütürge'nin Malatya'nın en yeşil alanlarından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyaya baktığımız zaman 'biz tarım ülkesiyiz' diyoruz ama en az süt üreten ve en az süt tüketen toplumlardan birisiyiz. Protein değerleri açısından dünyanın gelişmiş ülkelerinin gerisindeyiz. Bizim gelişmiş ülkeler içerisinde olmamız gerekir. Bizim hiç aşamayacağımız konu yok. Alamayacağımız bir imkan yok. Yeter ki biz burada bu dinamikleri harekete geçirelim. Biz burada proje üretelim. Bu projeler ayağı basan projeler olsun. Böyle somuta düşen projeler olması lazım"

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise insanoğlunun sütü hayatın her safhasında tükettiğini dile getirerek, "Süt içmeden, yoğurt, peynir yemeden olmuyor. Dolayısıyla süt ve süt ürünleriyle alakalı bu işin çok daha bilimsel yöntemler kullanılarak analiz sonuçlarını verimlilik esası üzerinde birleştirip daha çok üreticinin daha çok insanımızın huzur ve refahını sağlayacak etkin işletmelerin nemalanması ve sahada var olması için bir organizasyon gerçekleştiriliyor. Bu işlerin bilimsel bir ekip tarafından yapılması, yönlendirilmesi, üreticinin bilinçlendirilmesi üretim yapan her kişinin daha fazla verimlilik yasası üzerinde ihtisas sahibi insanların buluşması, kaynaşması bir ürüne dönüşmesi marka düzeyinde ülkenin hakikaten gerekli çalışmalar yaparak uluslararası alanda temsile kavuşması önemli" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close