Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Süt Ürünlerindeki Riskler Aydın'da Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünün düzenlediği “Dünya Süt Günü” panel Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünün düzenlediği "Dünya Süt Günü" panel Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu'nda gerçekleşti.

Panele, ADÜ Rektörü Prof.Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recai Tunca, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr.Mustafa Aslan, Rektör Danışmanı Doç.Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Genel Sekreter Yardımcısı Göksel Baran, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recai Tunca'nın yaptığı panele Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, Karabük Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Avni Kırmacı, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu konuşmacı olarak katıldı.

ADÜ tanıtım filminin gösteriminin ardından panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Bircan, Ülkemizde kanser oranlarında artışların yaşandığını, hastalıkların çeşitlendiğini ve bunların anlamlandırılmasında sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Prof.Dr. Cavit Bircan, sütün günümüzde tartışmaların odağı olduğunu ve bu konunun aydınlatılması adına güzel bir panel düzenlendiğini söyledi.

Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Öğretim Elemanı Arş. Gör. Fatih Mehmet Yılmaz, çağımızda insanların neler tüketebileceğine dair akıllarda birçok soru işareti olduğunu vurgulayarak soruların cevabını bulabileceği bir panel temenni etti.

Panelde "UHT Süt? Pastörize Süt?,Hangi Süt Tercih Edilmeli?,Çocuğuma Hangi Sütü İçirmeliyim?, Sütün Sağlık Üzerine Etkileri,Süt Zararlı Olabilir mi?, Endüstriyel Gerçekler Neler?" gibi konular ele alındı.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, UHT adı verilen işlemle üretilen kutu süt ve yoğurdun, canlılar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu öne sürdü. UHT işleminde, sütün yüksek derecede kaynatılarak yapıldığını belirten Dizdar, "Bu işlem sırasında süt içerisindeki yararlı mikroorganizmalar ölüyor. Süt gıda özelliğini kaybediyor." dedi. Sütün "gıda" değil, "akışkan canlı" olduğunu savunan Dizdar, kutu süt tüketiminin dev şirketler tarafından ön plana çıkarıldığını, Dünya Süt Günü'nün de bu kampanyanın bir parçası olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, dev sanayi şirketlerinin amaçlarıyla süt teknolojisindeki yeniliklerin birbirinden ayrılması gerektiğini vurgularken "Aslında en besleyici olan çiğ süttür. Ancak kapıda alınan açık sütte gıda güvenliği yok. Açık sütün hijyenik olduğunu hiçbir şekilde bilemezsiniz. Bu nedenle kapalı sistemle üretilen süt daima tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. H.Avni Kırmacı, Türkiye'nin birçok noktasında incelemeler yaptığını ifade ederek bazı köylerde açık süte, saç rengi açmada kullanılan "hidrojen peroksit" maddesinin karıştırıldığını öne sürdü. Kırmacı, UHT sütün daha steril olduğunu ve güvenle tüketebileceğimizi belirtti.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, açık sütün daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, "İşlenmemiş sütte en büyük tehlike antibiyotik. Hayvanlara antibiyotik verildiğinde, o dönemde sütün satılmaması gerekir; fakat açık sütler o zaman bile satılıyor. Sütün bozulmaması için çamaşır sodası bile kullanılıyor" dedi.

Panel sonrasında Rektör Bircan, panelistlere ve ADÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Elemanlarına teşekkür belgelerini ve çiçeklerini verdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title