Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

13 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor

Bakanlık düğmeye bastı! Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor

Süs Taşları Mecitözü Ekonomisine Katkı Sağlayacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un girişimleriyle Mecitözü ilçesinde süs taşları ile ilgili arazi çalışması yapıldı.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt'un girişimleriyle Mecitözü ilçesinde süs taşları ile ilgili arazi çalışması yapıldı.

Arazi çalışmaları, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi yetkilileri Jeoloji Yüksek Mühendis Dr. Koray Sözeri, Jeoloji Yüksek Mühendis Handan Günel, Mecitözü İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Doğru, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş, Ziraat Yüksek Mühendis Gürsel Şenol ve Mecitözü Halk Eğitim Merkezi çalışanları tarafından gerçekleştirildi.

Mecitözü ilçesinde bulunduğu tahmin edilen süs taşlarının tespit edilmesi için bu çalışmayı başlattıklarını ifade eden milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, bu çalışma sonucunda bulunan taşların yöre halkı tarafından işlenerek ilçe ekonomine katkı sağlamasının hedeflendiğini söyledi.

İlçenin farklı bölgelerinde süs taşının yeteri kadar bulunduğunu vurgulayan Ceritoğlu, "Öncelikle Sülüklü köyü kuzeyinde yer alan inceleme alanları ve daha sonra Terken Köyü güneydoğusundaki inceleme alanında arazi çalışmaları yapılmıştır. Sülüklü Köyü'nün yaklaşık 500 metre kuzeyinde yer alan lokasyonlarda jasper, kalsedon, agat, dumanlı kuvars, krizopras (yeşil kuvars), çört, opal türlerinde olmak üzere kuvars çakılları bulunmaktadır" dedi.

Mecitözü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erol Ateş ise, çakılların yöre halkı tarafından süs taşı olarak amatör düzeyde değerlendirildiğini belirterek, "Bu çakıllar bulundukları yöreye son derece kötü boylanmalı ve düzensiz olarak dağılmış bulunmaktadır. Boyutları 1 santimetre ile 40 santimetre arasında değişim göstermektedir. Süs taşı olarak kullanılabilecek kuvarsit çakılları varlığı açısından araştırılması uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

İncelenen alanlarda süs taşı çeşitliliği ve yoğunluğunun gözle görülebilir durumda olduğunu açıklayan Ateş, "Terken Köyü'nün yaklaşık 400 metre güneydoğusunda yer alan inceleme alanında lokasyonda boyutları 70 santimetre ile 150 santimetre arasında değişen farklı büyüklüklerdeki kireçtaşlarının boşluk ve çatlak hatları boyunca silisli hidrotermal çözeltilerin çökelmesi ile oluşmuş camsı özellik gösteren, kalınlığı 20 cm'ye kadar ulaşabilen kuvars kristallerinden oluşan zonlar görülebilmektedir. İnceleme alanının farklı lokasyonlarında görülebilen kuvars oluşumları için süs taşları sınıflamasına göre bir tanımlamadan söz etmek gerekirse; arazide kriptokristalin, kristalin ve amorf grubu kuvars süs taşlarının olduğu söylenebilir.Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre; Mecitözü İlçesi çevresinde süs taşı olabilecek SiO2 kökenli mineraller (kuvars grubu süs taşları) açısından yeterli potansiyelin mevcut olduğu değerlendirilmektedir. Saha, yörede kurulması planlanan süs taşı işleme atölyesi için hammadde olarak kullanılmak üzere geniş çeşitlilikte süs taşı elde edilebilecek düzeyde potansiyel içermektedir. Mecitözü Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyete geçirilmesi planlanan süs taşı atölyesinde, yöredeki zengin çeşitliliğe sahip kuvars grubu süs taşları işlenerek hem bölge ekonomisine katkı sağlayıp hem de yeni iş sahaları ve istihdam alanları açması bakımından önem taşımaktadır" açıklamasında bulundu.

(MMY-BÖ) - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title