Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Kursu
Trabzon'da Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (Südge) Kursu Düzenleniyor. Eğitime Katılan 29 Katılımcı, Eğitim Sonunda Sertifikalarını Alarak Südge Birimleri Açmak ve Eğitim Vermek Üzere Yetkilendirilecek.
Trabzon'da Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) Kursu düzenleniyor. Eğitime katılan 29 katılımcı, eğitim sonunda sertifikalarını alarak SÜDGE birimleri açmak ve eğitim vermek üzere yetkilendirilecek.
Aksular Otel'de düzenlenen SÜDGE Kursu ile ilgili bilgi veren Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Yıldıray Manzak, trafik kazalarının ve buna bağlı can ve mal kayıplarının en önemli sebeblerinden biri olan alkollü araç kullanılmasının diğer ülkeler gibi ülkemizde de büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, alkollü araç kullanırken tespit edilen sürücülerin ilk yakalanmalarında, para cezasının yanında sürücü belgelerine 6 ay süre ile geçici olarak el konulduğunu hatırlatan Dr. Manzak "5 yıl içinde 2 kez alkollü araç kullanırken yakalandıklarında para cezasının yanında sürücü belgelerine 2 yıl süre ile el konulmaktadır ve bu 2 yıllık bekleme süresinin ikinci yılında trafik güvenliği açısından sorun olan bu davranışlarını değiştirmek amacıyla Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi'ne (SÜDGE) katılmak zorundadırlar. 3 ay süren eğitim ve izlem süresince başarılı olan ve bir daha alkollü araç kullanamayacakları kanaati oluşturan sürücülere sürücü belgelerini geri alabilmeleri için müdürlüğümüzce belge düzenlenmektedir. Aksi halde sürücü belgelerini geri almaları mümkün olmamaktadır" dedi.
İlgili yasayla konunun uygulanması sorumluluğunun İçişleri ve Sağlık Bakanlığı'na verildiğini belirten Dr. Yıldıray Manzak "Sağlık Bakanlığı eğitim birimlerini açmak ve eğitimleri sürdürmekle sorumludur. Bu doğrultuda bakanlığımız 2005 yılında 30 ilde SÜDGE birimleri açarak uygulamaya başlamış ve Trabzon ili uygulamaya ilk başlayan illerden biri olmuştur. Haziran 2005 yılında müdürlüğümüz Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan SÜDGE eğitim biriminde bugüne kadar 111 kişi eğitimi başarı ile tamamlamış ve müdürlüğümüzden belge almıştır. Bu sürücülerden 52 kişi Trabzon içerisinden eğitime katılırken 59 kişide diğer illerden eğitime katılmışlardır. 4 sürücü de çeşitli nedenlerle başarısız olmuştur. 2005 yılında 30 ilde başlayan proğram serfitikalı personelin bulunduğu ilden ayrılması ve çeşitli nedenlerle çoğu ilde yapılmaz hale gelmiştir. Halen ilimizin de içinde bulunduğu 13 ilde eğitimler düzenli olarak sürdürülmektedir. Sürücü belgelerine el konular sürücüler bulundukları illerin çok uzağındaki illerde eğitime katılmak zorunda kalmışlar, buda özellikle büyük illerde yığılmalara neden olmuştur. Bu nedenle bakanlığımız eğitimleri 81 ilde yapılacak şekilde yaygınlaştırmayı planlamıştır" diye konuştu.
Dr. Manzak, ilgili yasa ve yönetmelik gereği eğitim birimlerinin açılması ve eğitimlerin sürdürülmesi için Bakanlıkça serfitika verilmiş bir pskiyatri Uzmanı, bir Psikolog ve bir pratisyen hekimden oluşan 3 kişilik bir eğitim ekibinin olması gerektiğini kaydederek "Bu kapsamda Kırşehir, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize, Giresun ve Bartın illerinde SÜDGE eğitim birimlerini açmak amacıyla ilimizde bir eğitim planlanmıştır. Eğitime katılan toplam 29 katılımcıya eğitim sonunda Sağlık Bakanlığımızca serfitika verilecek olup, bu katılımcılar illerinde SÜDGE birimlerini açmak ve eğitim vermek üzere yetkilendirilecektir" şeklinde konuştu.
Öte yandan eğitimi Dr. Yıldıray Manzak'ın yanısıra Trabzon SÜDGE Eğitim ekibinden Uzm. Dr. Ülgen Kalelioğlu, Uzm. Psikolog Faruk Bozkır, Dr. Halil Aktaş ile KTÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Ak ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Rize Şube Müdürü Uzm. Dr. Uğur Koçak veriyor.
(EK-ÖS-Y
24.05.2007 13:54 TSİ