Suriyelilere Türk Nakliyeciler de "Omuz Veriyor"
Şanlıurfa'nın Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönen Suriyelilerin taşınmaları sürecinde en büyük destekçileri Türk nakliyeciler oluyor.
MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönen Suriyelilerin taşınmaları sürecinde en büyük destekçileri Türk nakliyeciler oluyor. Suriyelilerin eşyalarını araçlara yüklemeye yardım eden nakliyeciler, cüzi ücretler karşılığında Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini sağlıyor.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden 130 bini, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani (Ayn el Arap) bölgesindeki evlerine geçti.
Haftanın iki günü izin verilen geçişlerde eşyalarını yanlarında götürmek isteyen sığınmacıların en büyük yardımcıları ise Türk nakliyeciler oldu.
Suriyeli ailelerin eşyalarını onlarla yükleyen, "az, çok, yakın, uzak" demeden taşıyan yaklaşık 100 nakliyeci, saatlerce sınır kapısında bekleme zahmetine rağmen cüzi miktarda para karşılığında sınır kapısından geçerek belirlenen alana eşyaları bırakıyor.
Nakliyecilerden Mehmet Körken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerine dönen sığınmacılara her konuda yardımcı olduklarını söyledi.
Ülkesine gitmek isteyen sığınmacıların Türkiye'de yaşadığı yere kadar giderek eşyalarını yüklediklerini belirten Körken, "Biz Suriye halkına hep yardımcı olmak istiyoruz. Bütün arkadaşlarımız hepimiz aynı ücretle çalışıyoruz, cüzi bir paraya çalışıyoruz. İstiyoruz ki Suriyelileri hep beraber kalkındıralım" dedi.
Geçişin yapılacağı günlerde sabah erken saatlerde sınır kapısında sıraya girdiklerini anlatan Körken, sınır kapısında yapılan kontrollerin ardından eşyaları Suriye tarafına geçirerek, belirtilen yerde teslim ettiklerini dile getirdi.
İbrahim Halil Özer de sığınmacılara hem maddi hem de manevi destek sağladıklarını belirtti.
Çoğunlukla 2 veya 3 ailenin eşyasını aynı anda araçlarına yüklediklerini kaydeden Özer, şöyle konuştu:
"Bazen 5-6 ailenin de eşyalarının çokluğuna göre tek araca yüklüyoruz. Bu konuda onlara çok kolaylık sağlıyoruz. Geçişlerde onlara yardımcı oluyoruz. Allah, kaymakamlığımızdan, emniyetimizden razı olsun eşyaları geçirmemizde bize çok kolaylık sağlıyorlar. Suriyelilerin eşyalarıyla güzel bir bir şekilde ülkelerine dönmesini sağlıyoruz. Genelde onlara en çok lazım olan yatak, yorgan, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyonlarını ülkelerine götürüyorlar. Şu anda Suriye'nin birçok yerinde elektrik yok ama ileride bir gün elektrik olur umuduyla bu eşyalarını götürüyorlar."
"Bizden memnunlar"
Ülkelerine dönen Suriyelilerin kendilerinden memnun kaldığını dile getiren Özer, "Onlara yardımcı olduğumuz için bizden çok memnun kaldılar. Biz de onlardan çok memnunuz. Keşke savaş olmasaydı biz onları başka şartlarda tanısaydık" dedi.
Mustafa Aydınalp ise Akçakale Sınır Kapısı'ının geçişlere kapalı olması nedeniyle burada yaşayıp ülkelerine dönmek isteyen sığınmacıları Mürşitpınar Sınır Kapısı'na getirdiklerini söyledi.
Kendi imkanlarıyla yaşam mücadelesi veren sığınmacıların maddi durumunun iyi olmadığı için sınır kapısına ticari taksiyle gelemediğini anlatan Aydınalp, "Aracımla 16 kişiyi getirdim. Çok fazla paraları olmadığı için onlara yardımcı olmak amacıyla onları ve eşyalarını pikabımla getirdim" ifadelerini kullandı.