Suriyelilere "Aşı" Seferberliği
Kemal Karagöz - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere her türlü sağlık hizmeti verilirken, hastalıklara karşı da aşı çalışmaları sürüyor.
Kemal Karagöz - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere her türlü sağlık hizmeti verilirken, hastalıklara karşı da aşı çalışmaları sürüyor.
Kilis Halk Sağlığı Müdürü Emin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilerin ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle 2012'nin Mart ayından itibaren Kilis'e gelmeye başladığını anımsattı.
Suriyelilerin Türkiye'ye geldiği günden itibaren sağlık çalışmalarına hemen başladıklarını ifade eden Arslan, "İlk etapta günlük poliklinik hizmetlerine başladık. Ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerine de önem vererek bu yönde de çalışmalar gerçekleştirdik" dedi.
Arslan, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Suriyelilerin aşılarının uzun süre yapılamadığını, özellikle çocukların aşı eksikliklerinin bulunduğunu ifade etti.
İlk etapta çocukların aşılarını tamamladıklarını dile getiren Arslan, "Aşı yaptığımız çocukları korumanın yanı sıra hastalıkların Türkiye'de yayılmasını önlemeye çalıştık" diye konuştu.
Suriyelilerin konteyner kente yerleşmeye başladığı günden itibaren aşı kampanyası düzenlediklerini belirten Arslan, şöyle devam etti:
"Eksik olan aşılarını tamamladık. Ardından da rutin aşı çalışmalarına başladık. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu takvimine göre aşılarını yaptık. Suriyelilere aşı hizmeti vermek üzere kentte aşı merkezi kurduk. Ayrıca ekiplerimiz mahalleri dolaşarak Suriyelilerin eksik aşılarını tamamlıyorlar. Şimdiye kadar konteyner kentte 39 bin 48, şehir merkezinde de 15 bin kişiye aşı yaptık."
Arslan, ayrıca Suriyeli sığınmacılardan topuk kanı alarak sağlık taramaları da yaptıklarını kaydetti.
-Düzenli aralıklarla su tahlili yapılıyor-
Arslan, Kilis'te bine yakın Suriyeli sığınmacının doğum yaptığını dile getirdi.
Doğumların bir kısmının konteyner kentte bir kısmının da il merkezinde gerçekleştiğini ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
"Konteyner kentte sağlıklı su tüketilmesi amacıyla dört ayrı noktada düzenli aralıklarla su numunesi alarak tahlillerini yaptık. Gerektiği zaman klorlama çalışmaları gerçekleştirdik. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
(AFAD) ile işbirliği yaparak konteyner kentteki 84 bin kişiyi muayene ettik."
Arslan, bugüne kadar Suriyelilerden Türk vatandaşlarına bulaşmış herhangi bir hastalığa rastlamadıklarını da vurguladı.
-Anne sütünün önemi anlatılıyor-
Arslan, Suriyeli annelerin anne sütüne önem vermediklerini gözlemlediklerini, bu kapsamda da bilinçlendirme çalışması yaptıklarını anlattı.
Bu konuda hazırladıkları Arapça bilgilendirme broşürlerini dağıtacaklarını ifade eden Arslan, ayrıca konteyner kentte eğitim vereceklerini kaydetti.
Yayıncı: Ahmet Caner Baysal - KİLİS