Suriyeli Öğrencileri Okutacak Projeye Destek Talebi
YÖK, Portekiz eski Cumhurbaşkanı ve Medeniyetler İttifakı eski Yüksek Temsilcisi Sampaio'nun Suriyeli öğrencilere burs sağlamayı öngören projesi için, üniversitelere yardım talebi çağrısı yaptı ESOGÜ Rektörü Gönen: "Malum devlet bütçesinde her harcamanın, bir karşılığı var ama buna verebileceğimiz bir kaynak yok. Bize, bu proje için özel bütçeden böyle bir kaynak aktarılırsa o zaman biz de Suriyeli öğrencilere 'istenilen yardımları yapalım' diyebiliriz"
YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı (YÖK), Portekiz eski Cumhurbaşkanı ve Medeniyetler İttifakı eski Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'nun, Suriyeli öğrencilere 1 yıl süreyle burs sağlayarak, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) hem de Avrupa'da okumalarına imkan tanımayı öngördüğü yardım projesi için üniversitelerden destek talebinde bulundu.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinkaya imzasıyla üniversitelere gönderilen yazıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 5-8 Mayıs 2013 tarihinde Portekiz'e gerçekleştirdikleri ziyarette, Sampaio ile görüştükleri anımsatılarak, şunlar kaydedildi:
"Sampaio, ziyarette kendilerine Suriyeli öğrencilere yardım etmeyi amaçlayan yeni bir proje başlatmak arzusunda olduklarını, bu proje Portekiz ve bir kaç ülkenin içinde bulunduğu bir platform oluşturup, Suriyeli öğrencilere 1 yıl süreyle burs sağlamayı hem Avrupa'da hem ABD'de okumalarına imkan tanımayı öngördüğünü ifade etmiştir. Başlatacağı bu girişimin sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, kiliselerin bir araya gelip, öğrencilere yardımcı olabilecekleri bir girişim olmasını dilediklerini ve ülkemizden üniversitelerin de bu projeye katkıda bulunmalarından büyük memnuniyet duyacağını, belli bazı konularda tecrübelerin paylaşılabileceğini belirtmiştir. Cumhurbaşkanımız bu çerçevede söz konusu projeyi önemli bir girişim olarak nitelendirmiş ve projeye katkıda bulunabilecek üniversitelerimizin konuyla ilgili Lizbon Büyükelçilimizle temas edebileceklerini kaydetmiştir. "
Bu girişim fikrinin, 1950'li yıllarda, Avusturya'dan Portekiz'e gelen öğrenciler için uygulanmış bir değişim programından kaynaklandığına da yer verilen yazının, 12 Temmuz'da ellerine ulaştığını anlatan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, yazıyı "iyi niyet belirtisi" olarak değerlendirdi.
Yazıda, ne istenildiğine net bir şekilde değinilmediğine dikkati çeken Gönen, bütün üniversitelerin, öğrenciye burs verme kriterlerinin belli olduğunu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun kendilerine tanıdığı kontenjan kadar, başka yerden burs ve kredi almamış, fakir ve başarılı öğrencilere burs verebildiklerini söyledi.
Maddi durumu iyi olan kişilerden, iş adamlarından zaman zaman 'burs verilecek öğrencileri bize bildirin, biz gereğini yapalım' yönünde talepler geldiğini belirten Gönen şöyle konuştu:
"Biz ancak böyle bir talep geldiğinde, Suriyeli öğrenciler için kullanabiliriz. Çünkü malum devlet bütçesinde her harcamanın, bir karşılığı var ama buna verebileceğimiz bir kaynak yok. Bize, bu proje için özel bütçeden bir kaynak aktarılırsa, o zaman Suriyeli öğrencilere, 'istenilen yardımları yapalım' diyebiliriz. Bu konunun biraz daha açılmasında yarar var diye düşünüyorum Bu ilk yazı sürecin bir başlangıcı. Biz süreci izleyeceğiz. Tam olarak ne istenildiğini öğrendiğimiz zaman da ne yapabiliriz, bakacağız." - Eskişehir