Haberler

Suriye ve Mısır Ekseninde Ortadoğu Siyaseti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyal Bilimler ve Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen, "Suriye ve Mısır Ekseninde Ortadoğu Siyaseti" adlı konferans, Gazeteci-Yazar Ahmet Varol tarafından verildi.
İlahiyat Fakültesi konferans salonunda...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyal Bilimler ve Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen, "Suriye ve Mısır Ekseninde Ortadoğu Siyaseti" adlı konferans, Gazeteci-Yazar Ahmet Varol tarafından verildi.

İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. "İslam dünyası yeni bir gelişim sürecinde. Ben bu gün gelinen durum üzerinde durmayı ümmet çerçevesi içinde değerlendirmeyi doğru buluyorum" diyen Ahmet Varol, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Müslüman toplumlar bu zulüm rejimlerden kurtulmak için yeni bir kapı açma çabasındalar. Mısır'daki gerekçe neydi ise, Suriye'de de aynısıydı. Ama Suriye'de çıkarlar halkın yanında değildi. Bu da çıkarcı politikanın siyaseti belirlediği gerçeğini ortaya çıkardı. Ama burada bizim açımızdan Suriye'deki meselenin bize yansıması çok önemlidir. Suriye'deki olaylarla Filistin'deki olaylar arasında direniş açısından doğrudan alaka vardır. Uluslararası güçler, Mısır'da kaybettiklerini Suriye'de almak niyetindeler. Suriye'deki tıkanmanın ana nedeni İran'dır. Arka plana bakarsak olayın arkasında İran'ın olduğunu görmekteyiz. Bu olayın başlangıcında yine aynı güçler dışarıdan müdahale olmasın istiyordu. Amerika Suriye'de bir müdahaleye yanaşmamıştır. Suriye'de savaş bir işgaldir. Bugün Mısır'daki yapı karsısında izlenen tavır kimin nerede olduğunu zaten ortaya koydu. Nitekim Mısır'daki olaylarda ülke tarihinde bir dürüst seçim oldu. Sonuçta Mısır'daki özgürlük mücadelesi onların işine gelmiyordu. Şu an Tunus, Yemen ve Libya'yı gidişatına bırakmış durumdalar. Suriye'de gerçekleşecek bir başarı, Mısır'da sorun oluşturacaktır ve tıkanıklık açılacaktır. Ondan dolayı Suriye üzerinde çok fazla bir siyasi hesaplaşma var. Bu konuda en önemli gelişme Cenevre'deki ittifaktı. Uluslararası planlarda Amerika'nın bir koza ihtiyacı vardı. İran'ın nükleer çalışması, kozunu elinden çıkardı. İkinci Cenevre görüşmelerinde Baas rejiminin güçlenmesi kararlaştırıldı. Direnişi bitirmek için zaman kazanmak istemektirler. Özetle Suriye ve Mısır'daki gelişmeler İslam Dünyası ile doğrudan alakalıdır."

Konferansın sonunda Ahmet Varol kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Prof. Dr. Hüseyin Peker, Ahmet Varol'a günün anısına plaket takdim etti. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close