Suriye'deki Kriz Hala Önemli Düzeyde"
Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, "Özellikle son dönemlerde bir takım uluslararası güçlerin bölgeye yönelik operasyonlarıyla, Suriye'deki krizin hala önemli düzeyde olduğunu görebiliyoruz" dedi.
İZZET MAZI - Başbakan Başdanışmanı Muhammed Murtaza Yetiş, "Özellikle son dönemlerde bir takım uluslararası güçlerin bölgeye yönelik operasyonlarıyla, Suriye'deki krizin hala önemli düzeyde olduğunu görebiliyoruz" dedi.
Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşananların dünya için önemli bir kriz olma olasılığını koruduğunu belirterek, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kardeşlik, komşuluk ve uluslararası hukuk çevresinde en iyi şekilde misafir edildiğini ifade etti.
Tüm bunların yanında sınır güvenliği konusunda da gerekli güvenlik önlemlerini almaya devam ettiklerini vurgulayan Yetiş, Türk halkının mülteciler konusunda tüm dünyaya büyük bir ders verdiğini anımsatarak, "Özellikle son dönemlerde bir takım uluslararası güçlerin bölgeye yönelik operasyonlarıyla Suriye'deki krizin hala önemli düzeyde olduğunu görebiliyoruz. Türkiye'nin ortaya koyduğu tavır, bugün insanları değil kendi sınırlarını korumaya çalışan Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeyi de yeniden düşünmeye sevk edecek düzeydedir. Bu nedenle mülteci politikası noktasında ciddi çekinceleri olan ülkeleri Türkiye'ye davet ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin bütün güvenlik risklerine rağmen bölgedeki dengeleri korumaya ve muhafaza etmeye çalıştığına işaret eden Yetiş, bölgedeki savaş sürecinin bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini bildirdi.
"Küresel bir krize dönüşmüştür"
2 milyon insanın bütün ihtiyaçlarını karşılamanın kolay olmadığını anlatan Yetiş, dünyanın en zengin, en gelişmiş ülkelerinin bile bu sorumluluğun üstesinden gelmekte zorlanacağını ancak Türk halkının Anadolu kültürüyle bu sorunun üstesinden ziyadesiyle geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin bu anlamda bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Yetiş, şunları söyledi:
"Aslında gördüğümüz en önemli sorun dünyanın hala bu meselenin farkında olmaması ve gereken ehemmiyeti göstermemesi. Türkiye zaten devlet ve millet olarak elinden geleni yapmıştır. Ancak bu krizin üstesinden gelinmesinin sadece Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi bölge ülkelerine bırakılması son derece yanlıştır. Bu küresel bir krize dönüşmüştür. Dolayısıyla, şu anda 2. Dünya Savaşı'ndan sonra karşı karşıya kaldığımız en büyük mülteci krizinden bahsediyoruz. Bunun üstesinden gelinebilmesi bütün dünyanın el ele vermesi ve külfetin paylaşılması gerekiyor. Şu anda gördüğümüz en önemli sorun insanlığın ve bir kısım ülkelerin bu meseleye hala duyarsız kalmasıdır."
Arap ve Avrupa ülkelerinin üzerine düşeni yapmadığını belirten Yetiş, sorunun pek çok ülkenin gündeminde olduğunu ancak bu ülkelerin insanları korumak yerine sınırlarını korumakla meşgul olduklarını sözlerine ekledi.