Suriye'de Yaşanan Olaylar
"Suriye'de Esed rejimini devirmek üzere savaşanların yüzde 60'ından fazlası Suriyeli değil" dedi.
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu,
" Suriye'de Esed rejimini devirmek üzere savaşanların yüzde 60'ından fazlası Suriyeli değil" dedi.
Ediboğlu, CHP Trabzon Merkez İlçe Başkanlığı'nca bir düğün salonunda düzenlenen, "Suriye Gerçekleri, Terör ve Türkiye" konulu panelde, 10 yıl öncesine kadar Türkiye'de dış politikayla ilgili alınan kararlarda milli bir duruş sergilendiğini söyledi.
"Muhalefet partileriyle konu paylaşılır, bir karar alınır ve tüm siyasi partiler kararı uygulardı" diyen Ediboğlu, şöyle konuştu:
"Ama 10 yıldır Türkiye'de dış politika AK Parti iktidarı ile Mecliste ve bakanlık binalarında değil, ABD büyükelçiliğinde veya başka egemen güçlerin ofislerinde belirlendiğini, alınan talimatların uygulanması şeklinde dış politika izlediğimizi utanarak ve üzülerek söylemek istiyorum."
Suriye'de olaylar ilk başladığı zaman üniversite öğrencilerinin sokaklara döküldüğünü dile getiren Ediboğlu, şunları kaydetti:
"Bu, hemen egemen güçler tarafından manüple edildi. O zamanlar biz birkaç kez Suriye'ye gittik. Sokağa dökülen, daha fazla demokrasi ve özgürlük isteyen grupların liderleriyle görüşme yaptık. O görüşmelerden birini yapan da bendim. Taleplerinde son derece haklıydılar. O dönemde Suriye'de Esed'e muhalif 49 ayrı grup vardı. Anayasa değişikliği, siyasi hak arayışları vardı. Daha da önemlisi kendi partilerini kurup, siyasi anlamda mecliste temsil edilmek istediklerini söylüyorlardı. Bu taleplerinde de CHP olarak haklı olduklarını kendilerine söyledik."
Ediboğlu, Suriye'de yaptıkları görüşmeleri hükümete ilettiklerini ifade ederek, "Kendi hükümetimizin yetkilileriyle görüştüğümüzde, 'bu işler bizim işimiz, siz işinize bakın' gibi ilginç bir tavırla karşılaştık. Çünkü onlar CHP ile konuşmak yerine ABD Dışişleri Bakanı ve ABD Büyükelçisi ile konuşmayı tercih ediyorlardı" dedi.
Hatay'ın tampon bölge haline geldiğini öne süren Ediboğlu, şunları kaydetti:
"Egemen güçler Hatay'ı aynen Kandil'de olduğu gibi muhalif grupların kampları haline getirdi. Savaşçı grupların hepsi Hatay'da. Savaşıyorlar ve geri geliyorlar. Birkaç aydan beri Suriye ile Hatay sınırındaki çatışmaların nedeni, savaşçı grupların Suriye'de barınmıyor olmaları. Akçakale'deki durum da farklı değil, çatışıp geri geliyorlar. Bu yüzden aylardır süren bir savaş var. Bugün yabancı kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla El-Kaide'nin cihat ilan etmesiyle dünyanın birçok ülkesinden üyeleri özgür Suriye ordusunda ve yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor. Suriye'de Esed rejimini devirmek üzere savaşanların yüzde 60'ından fazlası Suriyeli değil. Bunlar orada cihat ilan ettiklerini ve şeriat kurmak istediklerini açık açık söyledikleri için halk tarafından kesinlikle benimsenmiyorlar. Dolayısıyla başarılı olma şansları yok."
Emekli Tuğamiral Türker Ertürk de ABD'nin, Suriye'ye müdahalede bulunmak istediğini savunarak, "Yalnız şartlar elvermediği için Türkiye'yi ittirmek istiyorlar. Kimse emin değil, bizler de emin değiliz. İran'ın ve Rusya'nın tepkisi ne olacak- Bu konuda bir tahmin yok. Sizde test edecekler bunu. Türkiye buraya müdahale ettiğinde İran ne yapacak, ne yapmayacak- Bunu onlar da anlamak istiyor. Olay kesinlikle budur. Eğer bunu sadece Suriye'de demokrasi olarak değerlendirirsiniz, çok büyük bir hata yaparsınız" diye konuştu.
Emekli büyükelçi Onur Öymen ise Türkiye ve Suriye'nin tarihine ilişkin bilgi sunarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Muhabir: Burak Altunöz / Tuğba Yardımcı Mısır
Yayıncı: Murat Taydaş - TRABZON