Haberler

Suriye'de Her On Dakikada 1 Kişi Ölüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ACU'nun yayımladığı Dinamik Gözetleme Raporu'na göre yaklaşık 4 yıldır devam eden savaşta 150 bin kişi yaşamını yitirdi Suriye'deki aktivist ve gözlemcilere göre ise olaylarda şimdiye kadar 7 bin 985 çocuk ve 5 bin 266 kadın öldü.

ZERİN ÖZDİLEK - Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) tarafından yayımlanan rapora göre Suriye'deki savaşta her on dakikada bir kişi hayatını kaybediyor.

AA muhabirinin, ACU tarafından hazırlanan Dinamik Gözetleme Raporu'ndan derlediği bilgilere? göre, Suriye'nin Dera kentindeki bir grup öğrencinin okul duvarına "Halk rejimin yıkılmasını istiyor" yazarak fitilini ateşlediği halk gösterileriyle başlayan ve iç savaşa dönüşen olaylarda yaklaşık 150 bin kişi yaşamını yitirdi.

Birimin, yaklaşık 2 ayda hazırladığı 50 sayfalık raporda, Suriye'deki iç savaşta her 10 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki ölüm sayısını askıya alma kararı aldığı belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Suriye'deki aktivist ve gözlemcilere göre olaylarda şimdiye kadar 7 bin 985 çocuk ve 5 bin 266 kadın hayatını kaybetti. Ayrıca ölenlerin 26 bin 561'i muhalif, 35 bin 601'i Suriye rejim askeri, 22 bin 879'u Esed yanlısı savaşçı ve 11 bin 220 kişi ise muhalif tarafından savaşan yabancı uyruklu insanlardan oluşuyor."

Raporda; savaşın yanı sıra, açlık, sağlık, ?barınma sorunlarından dolayı ülke nüfusunun üçte birinin göçe mecbur bırakıldığı belirtiliyor.

Kuşatma altında 800 bin kişi yaşıyor

Yaklaşık 9,3 milyon Suriyeli'nin yardıma muhtaç olduğu vurgulanan raporda, şimdiye kadar 6,5 milyon kişinin yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığına işaret ediliyor.

Öte yandan insani yardımların ve ana hizmetlerin çok sınırlı bir şekilde ulaştığı kuşatma altındaki bölgelerde ise en az 800 bin kişi yaşıyor. Ayrıca, ulaşılması zor olan bölgelerdeki 2,5 milyon Suriyeli'nin acil ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor.

Çalışmanın sonuç bölümünde ise uluslararası topluma çağrıda bulunuluyor.

Özellikle BM ve sivil toplum örgütlerinin daha etkin olması istenilen raporda, "Alanda daha hızlı bir şekilde değişen gerçekler hakkında doğru ve tam bilgi sağlanmalıdır. Farklı yerel sivil toplum kuruluşları, yerel meclisler, yerel organizasyonlar ve insani yardım konusunda aktif olan diğer grupların ihtiyaçları garantiye alınmalıdır" denildi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel
title
Close