Haberler

Sultanhisar'da 'Gelenekten Geleceğe' İsimli Proje Hayata Geçirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultanhisar'da 'Gelenekten Geleceğe' isimli proje hayata geçirildi -Projeyle dezavantajlı bireylerin verilecek eğitimlerle topluma kazandırılması hedefleniyorAYDIN - Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde, 2011 yılında kurulan Sultanhisar Gocabeşli Kültür, Folklor, Sanat ve Spor Kulübü Derneği'nin...

Sultanhisar'da 'Gelenekten Geleceğe' isimli proje hayata geçirildi

-Projeyle dezavantajlı bireylerin verilecek eğitimlerle topluma kazandırılması hedefleniyor

AYDIN - Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde, 2011 yılında kurulan Sultanhisar Gocabeşli Kültür, Folklor, Sanat ve Spor Kulübü Derneği'nin İçişleri Bakanlığı'ndan hibe desteği aldığı 'Gelenekten Geleceğe' isimli proje hayata geçirildi.

Aydın'da bir ilk olan proje kapsamında dezavantajlı çocuklar, gençler, engelliler ve bayanların genel kültür ağırlıklı olmak üzere halk oyunlarından keman kurslarına kadar eğitim alacakları öğrenildi. Dernek bünyesindeki eğitim merkezinin açılışını Vali Yavuz Selim Köşger yaptı.

Açılışta konuşan Sultanhisar Gocabeşli Kültür, Folklor, Sanat ve Spor Kulübü Derneği Başkanı ve aynı zamanda Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü olan Hüseyin Yağcı, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen, derneğimiz tarafından yürütülen 'Gelenekten Geleceğe' isimli projemizin faaliyet uygulama alanı olan eğitim merkezimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. 2011 yılında kurularak faaliyetlerine başlayan derneğimiz başta halk oyunları olmak üzere müzik, drama tiyatro, eğitim, spor, turizm ve yardımlaşma çalışmalarında bulunarak devletimizin sıcak elinin güler yüzünün bir temsilcisi olmaya çalışmaktadır. 'Gelenekten Geleceğe isimli' projemiz; çocukların, gençlerin, kadınların, engellilerin, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki grupların ihtiyaç duyduğu sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri gerçekleştirmeyi ve hedef gruplarımızın girişimciliğini, liderlik vasıflarını ve istihdamını arttırmayı amaçlamaktadır. 87 bin 355 TL'si bakanlık katkısı, 21 bin TL'si dernek katkısı olmak üzere toplam 108 bin 355 TL'lik bütçe ile 12 ay sürecek olan projemiz kapsamında keman, bağlama, gitar, ebru, drama-tiyatro, halk oyunları, bilgisayar, spor akademilerine ve liselerine hazırlık, sadece engellilere yönelik olarak yüzme ve perküsyon, sadece kadınlara yönelik olarak KOSGEB yeni girişimcilik kursu, açılması planlanmıştır. Proje faaliyet takvimine göre açılması gereken tüm kurslarımız şuan faal durumda olup; hedef kitlemiz olan 150 kişilik kursiyer gurubumuz su an toplam 450 kişiye ulaşmış bulunmaktadır" dedi.

"Toplumun yaşam kalitesi yükselecek"

Projeyle toplumun yaşam kalitesinin yükseleceğini savunan Yağcı, "Derneğimiz bu proje ve çalışmaları ile dernekler dairesi başkanlığımızın toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin kökleşmesine ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunma vizyonuna, Türkiye'de örgütlenme bilincinin ve sivil girişimlerin katılımcı demokrasinin gelişiminde aktif rol almaları prensibinden yola çıkarak; çağdaş dünya ile bütünleşmiş güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunma, gelişen koşullara uyum sağlayarak, sürekli öğrenen ve paylaşan bir kuruluş haline gelme misyonuna uygun hareket etmektedir ve etmeye devam edecektir. Geleceğimizin yapı taşları olan çocuklarımızı, gençlerimizi, hanımları, beyleri birlikte eğlenmeye, öğrenmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

Proje, yöresel kültüre destek olacak

Projenin yöresel kültürün yaşatılmasına destek olacağını savunan Kaymakam Turgay Hakan Bilgin'de, "İlçemiz kültür hayatında önemli etkileri ve katkıları bulunan, çocuklarımızın yöresel kürlülerini öğrenmelerine, birbirleri ile kaynaşmalarına ve kültürlerinin devamlılığına emek veren, katkı veren Gocabeşli Kültür, Folklor, Sanat ve Spor Kulübü Derneğimizin, İçişleri Bakanlığımıza yapmış olduğu müracaat neticesinde hak kandığı 'gelenekten geleceğe' adlı projesinin eğitim merkezi açılışındayız. Özellikle yöresel kültür anlamında yapılan halk oyunları, folklor çalışmalarını oldukça önemsiyorum. Bu kültürün devamlılığı adına yöremizdeki efelik ruhu, zeybek kültürünün devamı adına önemli buluyorum. Kurulacak olan eğitim merkezinde geniş kapsamlı faaliyetler yapılacak. Dezavantajlı çocuklar, gençler, engelliler ve bayanların ağırlıklı olarak genel kültürümüzle ilgili eğitim alacakları kurslara katılımın büyük olmasını bekliyoruz. Bu güzel projeyi hazırlayan arkadaşlarımıza ve dernek yetkililerimize teşekkür ediyorum. Özellikle yöresel kültür anlamında yapılan halk oyunları, folklor çalışmalarını oldukça önemsiyorum. Kültürün devamlılığı adına, yöremizdeki efelik ruhu, zeybek kültürünün devamlılığı adına önemli buluyorum. Eğitim Merkezimiz, faaliyetleri ile Sultanhisar'ın sosyal yaşamına güzel bir katkı sunacaktır. Bizlerde Sultanhisar Kaymakamlığı olarak gerek Gençlik Spor Müdürlüğümüzle, gerek Milli Eğitim Müdürlüğümüzle gerek Halk Eğitimi Merkezimiz ve diğer tüm kurumlarımızla bu faaliyetlerimize elimizden gelen desteği vereceğiz" şeklinde konuştu.

"Yöresel kültürümüzün bütün kıymetlerini muhafaza edeceğiz"

"Bizim bir millet olarak, kültürümüzün hiçbir unsurunu ihmal etme lüksümüz yok" diyen Vali Köşger ise, şöyle konuştu: "Her şey bizim için kıymetli. Milleti millet yapan türküsü, halayı, masalı, meseli, bulmacası, folkloru, hikayesi, bizi biz yapan tüm değerler bizim için kıymetli. Onların her kesiminin hayatımızda bir önemi var. Biz, düğün evinde oynamayı, ölü evinde ağlamayı bilen bir milletiz. Savaş gerektiğinde savaşırız, eğlenmek gerektiğinde de eğleniriz. Folklorumuzda türkülerimizde bunun bir göstergesidir. Hiçbirinin kaybolmasına müsaade etmemeliyiz. Yöresel folklorumuzu yaşatmak üzere bu derneğimizin başlattığı faaliyet o açıdan çok kıymetlidir. Yöresel kültürümüzün bütün kıymetlerini muhafaza edeceğiz. Ama büyük bir milletin evlatları olduğumuzu hiçbir zaman unutmadan bu kültürü, folkloru yaşatacağız. Burada İçişleri Bakanlığımız iyi bir iş yapmış. Folklorumuzu destekleme adına, bizim kültürümüzü yaşatma adına bir derneğimize önemli ve yerinde bir destek vermiş. İçişleri Bakanlığımızın Aydın'da bundan başka desteklediği işler de var. Ama folklor sayesinde desteklediği ilk faaliyet bu. Bundan sonra devamı da gelir bunun. Güzel bir iş olmuş. İnşallah arkadaşlarımız da bunu en iyi şekilde değerlendirirler, kullanırlar ve folklorumuzun, kültürümüzün yaşaması anlamında iyi bir iş yapılmış olur"

Konuşmaların ve dernek üyelerinin halk oyunları gösterilerinin ardından açılış kurdelesi Vali Köşger ve diğer protokol üyeleri ile birlikte kesildi. Eğitim merkezi ise Dernek Başkanı Hüseyin Yağcı rehberliğinde gezilerek yapılanlar ve yapılacak faaliyetler anlatıldı.

Sultanhisar'da 'Gelenekten Geleceğe' İsimli Proje Hayata Geçirildi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close