Haberler

Sulamada Tek Umut Başbakan

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik için bir türlü çözüm üretilemeyince Şanlıurfa'daki oda başkanları başbakana sunulmak üzere öneriler yolladı.

Şanlıurfa'da çiftçilerin kâbusu haline gelen tarımsal sulamada kullanılan elektrik sorunu için bir araya gelen Şanlıurfa'daki oda başkanları ortak bir öneri planı hazırladı. Başbakana sunulmak üzere hazırlanan önerileri kamuoyuyla paylaşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin tarımsal sulamada kullanılan elektrik sorunu yüzünden çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadıklarını kaydetti. Havaların ısınmaya başlamasıyla tarımda sulamaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Ertekin, soruna mutlaka bir çözüm beklediklerini söyledi. Ertekin, "Şanlıurfa'nın ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Elektrikle sulanan alanlar, barajdan sulanan alanlardan daha fazladır ve artmaktadır. Sulama elektrik fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla çiftçi, sulama imkânı varken, elektrik fiyatlarından dolayı tereddüt etmekte, belki de ekim yapmayarak büyük bir ekonomik kayba sebep olmaktadır. Bu da işsizliğin artmasına sebep olacaktır. Tarıma dayalı sanayimizde bundan büyük bir darbe yiyecektir. Bunun için tarımsal sulama tesislerinin elektrik fiyatlarının aşağıdaki gibi düzenlenmesini ve arızasız – kesintisiz enerji talep ediyoruz" dedi. Ertekin ayrıca elektrik paralarının ödemesinin de hasat zamanında yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ODALARIN ELEKTRİK DÜZENLEMESİNİ İLİŞKİN ÖNERİLERİ
1.ÖNERİ: Bir sulama sezonu için
50 kVA trafo için 4.000 TL.
100 kVA trafo için 6.000 TL.
160 kVA trafo için 8.000 TL.
250 kVA trafo için 10.000 TL.
400 kVA trafo için 12.000 TL.
2.ÖNERİ: Bir sulama sezonu için
Pamuk ve Sebze Tarımı için 60 TL/dekar
Mısır Tarımı için40 TL/dekar
Buğday Tarımı için20 TL/dekar
Meyve bahçeleri için20 TL/dekar
Fıstık bahçeleri için10 TL/dekar

ENERJİNİN YÜZDE 20'SİNİ ÇİFTÇİ ÖDESİN

Üçüncü önerisini elektrik sayacında tüketilen enerjinin bedelinin bugünkü tarifeye göre yüzde 20'lik kısmının çiftçi tarafından ödenmesi şeklinde kabul edilmesini beklediklerini kaydeden Ertekin, "Yukarıda belirtilen önerilerin uygulanması halinde kayıtsız kullanıcı kalmayacaktır. Elektrikte kayıp ve kaçağın önlenmesi için bu uygulamaların kalıcı olması ve ödemelerin o yılın ürününün desteklemesinden tahsil edilmesi talep edilmektedir. Bizlerin ümidi bu konuları çok iyi bilen yönetici ve bürokratların yer altı sulaması yapan çiftçilerimize en kısa sürede bir kolaylık sağlayarak çözüm üretmeleridir" dedi.

'UÇUŞLARIN DÜŞÜRÜLMESİ KENTİN PRESTİJİNİ ETKİLER'

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarıyla ilgili basın açıklamasından sonra Türk Hava Yolları'nın (THY) yan kuruluşu olan Anadolu Jet'in, Şanlıurfa- Ankara sefer sayısını azaltacak olmasına da değinen Ertekin, uçuş sayısının düşürülmesinin Urfa'nın turizmini ve kentin prestijini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Ertekin, "Anadolu Jet, 1 Haziran'dan itibaren iki olan sefer sayısını 1'e düşürecek. Yani Anadolu Jet'in Şanlıurfa – Ankara, Ankara – Şanlıurfa Sabah seferleri iptal edilecek. Bizler, Şanlıurfa'nın ulaşımdaki büyük sorunlarından olan sefer sayılarındaki yetersizliği çözmek üzere ilgili mercilere girişimlerde bulunurken, Türk Hava Yolları ilimizde sefer sayısını düşürüyor. Geçtiğimiz günlerde Anadolu Jet Bölgesel Uçuşlar Başkanlığı'na bir yazı göndermiş ve Şanlıurfa-Ankara seferlerinin günde 3 sefere çıkarılması ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sefer düzenlenmesini talep etmiştik. Biz, sefer sayılarımızın artacağını düşünürken tam tersine düşürülüyor. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre nüfusu 1 milyon 800 bini aşan, günden güne ekonomisi gelişen ve yolcu doluluk oranı yüzde 70'i geçen Şanlıurfa'da, Şanlıurfa - Ankara seferlerinin günde bir sefere düşürülmesi doğru bir yaklaşım değildir" diye konuştu.

'MAĞDURİYET YARATACAKTIR'

Konuyla ilgili herkesten duyarlılık beklediklerini kaydeden Ertekin, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunu kabul etmemiz mümkün değil hiçbir bahane bu girişimi meşrulaştıramaz. Seferlerin iptali, kentimizin prestijini, turizm sektörünü, işadamlarını ve sanayicileri oldukça etkileyecek, tüm yolcularda mağduriyete sebep olacaktır. Bizler sefer sayısının düşülmesi kararının iptalini bekliyoruz. Bu çerçevede bu kararın uygulanmaması adına ilgili mercilere girişimlerde bulunacağız. Hatta Şanlıurfa - Ankara seferlerinin daha da arttırılması hususunu tekrar gündeme taşıyıp o yönde de çalışmalar başlatacağız."

ÖNERİYE VE BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN ODA BAŞKANLARI

E. Sabri Ertekin (ŞUTSO Başkanı), Ahmet Eyyüpoğlu Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı), Mehmet Kaya (Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı), Ali Rıza Öztürkmen (Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı), Ali Uçar (Ceylanpınar Ziraat Odası Başkanı), Hamet Topdemir (Akçakale Ziraat Odası Başkanı), Cuma Polatoğlu (Siverek Ziraat Odası Başkanı), Bahri Ekinci (Viranşehir Ziraat Odası Başkanı), Hikmet İpar (Hilvan Ziraat Odası Başkanı), İbrahim Uludağ (ŞUTSO Bşk. Yrd.), Bahri Palmanak (Viranşehir OSB Başkanı), Turan Kadıoğlu (Siverek Ziraat Odası), Faruk Akbaş (Sebze Meyve Komisyoncuları Başkanı).
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

title