Sulama Projesiyle Mayınlı Arazilerin Önemi Arttı
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Kılıç."Suruç bölgesinde tahminimiz göre yaklaşık 40 ile 60 bin dönüm arasında mayınlı arazi bulunuyor."
- Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Kılıç:
"Suruç bölgesinde tahminimiz göre yaklaşık 40 ile 60 bin dönüm arasında mayınlı arazi bulunuyor.Arazinin bir an önce temizlenip tarıma kazandırılmasını istiyoruz"
Suruç Ziraat Odası Başkanı Ayhan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suruç sulama projesiyle bölgedeki mayınlı arazilerin daha da önem kazandığını söyledi.
Sınırdaki mayınlı arazilerin temizlenip tarıma açılmasıyla bölge çiftçisine büyük katkı sağlayacağını ve bölge ekonomisinin canlandıracağını belirten Kılıç, arazilerin 1950'li yıllarda güvenlik nedeniyle mayınlandığını ve bu sürede kullanılmadığını anımsattı.
Kılıç, "Suruç bölgesinde tahminimiz göre yaklaşık 40 ile 60 bin dönüm arasında mayınlı arazi bulunuyor. Arazinin bir an önce temizlenip bölgeye kazandırılmasını istiyoruz. Hayata geçirlen Suruç sulama projesiyle bölgede organik tarım ve ürün deseni artacaktır" diye konuştu.
Arazi kullanımında öncelik istiyorlar
Mayınlardan çeşitli nedenlerle zarar gören vatandaşlar da arazilerin temizlenmesi sonrasında kullanımda kendilerine öncelik verilmesini istiyor.
Yumurtalık köyünde yaşayan 75 yaşındaki Mehmet Kılıçalp, 52 yıl önce Suriye'deki akrabalarının yanına gitmek için mayınlı araziden geçtiklerini ve patlama sırasında sol bacağını kaybettiğini söyledi.
Sakatlığı sonrasında işsiz olduğunu ve köyde oturduğunu belirten Kılıçalp, " Mayınlı arazilerin temizlenip biz mayın mağdurlarına verilmesini, devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.
Çaykara köyünde yaşayan ve mayın sonucunda sağ ayağını kaybeden 67 yaşındaki Ahmet Yağmur ise sınıra mayın döşenmesinin kararlaştırılmasının ardından tapulu 50 dönüm arazisinin istimlak edildiğini öne sürdü.
Yağmur, arazilerinin temizlenip kendilerine verilmesini temenni ettiklerini söyledi. - Şanlıurfa