Sulama Birlikleri "Su Yönetimi İçin" Toplandı
Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı Önal: "Geçen sene hem barajda hem de gölde yüzde 100 doluluk oranı yakaladığımız için 2014 yılı sulama sezonu en az zarar ile geçireceğiz" DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Ekerol: "Devletimizin de katkılarıyla 140 kilometre uzunluğunda kapalı sistem borulu sulama yapımı planlanıyor.
Aşağı Gediz Ovası Sulama Birlikleri Koordinatör Başkanı Recai Önal, bağlı birliklerin yararlandığı Gölmarmara ve Gördes Barajı'nda geçen sene yüzde 100 doluluk oranını yakaladıkları için yaşanan kuraklığa rağmen yeni sulama sezonunu en az zararla gireceklerini bildirdi.
Aşağı Gediz Ovası'nda bulunan 13 sulama birliği, yeni sulama sezonu takvimini, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü gözetiminde Salihli Sol Sahil Sulama Birliği Salonu'nda yaptığı toplantıyla belirledi.
Sulama birlikleri koordinatör başkanı Önal, toplantıda yaptığı konuşmada, istatistiklere göre Gediz Havzası'nın son 25 yılın en düşük yağış miktarını aldığını belirtti.
Bu olumsuzluğa karşın alınacak tedbirlerle de sulamada sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini ifade eden Önal, şunları söyledi:
"Geçen sene hem barajda hem de gölde yüzde 100 doluluk oranı yakaladığımız için 2014 yılı sulama sezonu en az zarar ile geçireceğiz. Göl ve barajdan faydalanan tüm sulama birlikleri eşit miktarda suyunu alacak fakat geçtiğimiz yıllarda 90 gün olan sulama sezonunun, bu sene 65-70 gün arasında planlanması gerektiğine inanıyorum. Böylece hem bitkilerimiz gerekli sulama suyuna sahip olacak hem de gölümüzde ekolojik hayatın devamlılığı sağlayacak seviyede 100 milyon metreküp su kalmış olacak."
"Acilen kapalı sisteme geçmeliyiz"
Önal, su kaynaklarının verimli kullanımı için acil olarak kapalı sisteme geçilmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bu sisteme geçilmiş olsaydı, geçen sene yakalanan yüzde 100 doluluk oranıyla sulama birliklerimize 3 yıl boyunca tarımsal sulama suyu verebilecektik. Böylece 7-8 senede bir gelen kurak periyodu en asgari zararla atlatabilirdik" dedi.
Toplantıya katılan DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Halit Ekerol da mevcut sulama sistemlerinin, ekonomik ömrünü tamamlamış 45 yıllık tesisler olduğunu belirterek, toplam 7 yıl içinde sulamada kapalı sisteme geçileceğini bildirdi.
Bunun için proje ihalesinin yapıldığını dile getiren Ekerol, şunları kaydetti:
"Devletimizin de katkılarıyla 140 kilometre uzunluğunda kapalı sistem borulu sulama yapımı planlanıyor. Alternatif sulama sistemi olarak da damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilerek vahşi sulamaya son vermemiz gerekiyor. Böylece toprağın sulanması değil, bitkinin ihtiyacı olan suyun verilmesi gerçekleşecek. Uygulama için 2 yıl proje aşamasından sonra 5 yıl kadar bir yapım aşaması öngörülüyor. Toplam 7 yıl içinde kademeli olarak Adala, Manisa ve Menemen sulamaları kapalı sisteme alınacak."
Toplantıda daha sonra hazırlanan 70 günlük taslak sulama programı görüşülerek karara bağlandı. - İzmir