Suç Mağdurlarına Daha Etkin Destek Sağlanacak
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, suç mağdurlarına tazminat ödenmesi noktasında başlattıkları kanun çalışmasının tamamlanmasıyla Avrupa Birliği Konseyi Sözleşmesi'ne uygun mağdur destek hizmeti verileceğini söyledi.
ABDULGAFUR KILIÇ - Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, suç mağdurlarına tazminat ödenmesi noktasında başlattıkları kanun çalışmasının tamamlanmasıyla Avrupa Birliği Konseyi Sözleşmesi'ne uygun mağdur destek hizmeti verileceğini söyledi.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağdur hakları konusundaki reformların daha kapsamlı ve tek elden yürütülmesi amacıyla 18 Kasım 2013'te Mağdur Hakları Daire Başkanlığının kurulduğunu anlattı.
Adalet Bakanı Kenan İpek'in desteğiyle çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğini belirten Özdemir, şunları dile getirdi:
"Suç mağdurlarına tazminat ödenmesi noktasında kanun çalışmamız var. Adana'da yaptığımız çalıştay da suç mağdurlarına tazminat ödenmesi noktasında kanun çalışmamızın altyapısını oluşturması için düzenlendi. Gerek bu, gerekse daha önce yapılan çalıştaylar, Mağdur Hakları Kanun Tasarısı ve 2992 sayılı Teşkilat Kanunu'ndaki reform niteliğindeki çalışmalar, Adalet Bakanlığının takdirleriyle yasalaşacak. Meclise sevk edilecek şekilde çalışmalar devam ediyor."
Özdemir, başkanlığının mağdurların, özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve engellilerin adli süreçte desteklenmesi amacıyla kurulduğuna dikkati çekerek, aile içi şiddet gören, tecavüze uğrayan kadınlar, çocuklar, terör, cinsel suç ve insan ticareti mağdurları ile mülteciler gibi dezavantajlı gruplara yönelik etkin hizmet sunmayı amaçladıklarını dile getirdi.
Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hizmetin birinci ayağını etkin bilgilendirme oluşturuyor. Adli süreçte devletin mağdurlara sağladığı olanaklara ilişkin kamu kurumlarının devletin bütçesinden ayırdığı ciddi kaynaklar var. Bunlardan mağdurların bir kısmının haberi yok, bizim de bilgilendirme sistemimiz hazır değil. Her mağdura şikayet için geldiği adliyelerde etkin bilgilendirme ve yönlendirme sistemi kurmayı istiyoruz. Bu etkin yönlendirme sayesinde hem hukuki sürece ilişkin mağdurları hem de kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının hizmetleri hakkında bilgilendireceğiz.
O hizmetlere ve adalete erişimlerini sağlayacağız."
"Adaletin tecellisinin gerçeğe uygun sağlanması için etkin destek sunacağız"
Özdemir, dezavantajlı gruplara adli süreçte de destek vermeyi hedeflediklerini söyledi.
"Savcı ve mahkemenin ifade alması sırasında adliyenin heyecanlı ve stresli ortamında mağduru rahatlatacak, adaletin tecellisinin gerçeğe uygun sağlanması için etkin destek sunacağız" diyen Özdemir, sosyal çalışma uzmanları, psikologlar ve ilgili uzmanların görev alacağını, bakanlığın sistemini reformdan geçirerek yeni sisteme adım attıklarını anlattı.
Şiddet mağdurlarına tazminat ödenmesini amaçladıklarını aktaran Özdemir, "Buna ilişkin çalışmalar devam ediyor. Kanun çalışması bittiğinde vatandaşlarımız Avrupa Birliği Konseyi Sözleşmesi'ne uygun mağdur destek hizmeti alacak" değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, hangi sayıda mağdura ne kadar para ödeneceğine ilişkin hesaplamalar yaptıklarına işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ağır şiddet gören, bir olay nedeniyle ölen kişinin yakınlarına, tecavüze uğramış mağdurlara etkin tazminat sistemi kurgulamaya çalışıyoruz. İlk hedefimiz, bu mağdurların acılarını bir nebze hafifletmek istiyoruz. Bu da bizim hesaplarımıza göre 150 milyon liralık bütçe gerektiriyor. Bunu Maliye hazinesinden değil de onarıcı adalet çerçevesinde sanıklardan 'mağdur destek harcı' adı altında alınacak harçtan karşılamayı amaçlıyoruz. Bunlar ham olarak hazırladığımız, tasarıdaki metinler.
Tabii bunlar ileride hükümet politikası haline gelip kanunlaşacak. Ondan sonra da mağdurların hizmetine sunulacak."