Sü Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Ekibi Gelibolu Mevlevihane'sinde
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd.Doç.Dr.Nuri Şimşekler ve beraberindekiler, Türkiye'de bulunan mevlevihaneleri inceleme ve araştırma gezisi kapsamında, Gelibolu'ya geldi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve beraberindekiler, Türkiye'de bulunan mevlevihaneleri inceleme ve araştırma gezisi kapsamında, Gelibolu'ya geldi.
Şimşekler, Yrd. Doç. Dr.Semra Tunç, Yrd. Doç. Dr. Hakan Kuyumcu, Uzman Salim Eker, Uzman Selman Karadağ, araştırma görevlisi Ayşegül Mete, enstitü sekreteri Erol Eroğlu ve proje sorumlusu Nilgün Yamaner ile birlikte Gelibolu Mevlevihanesi'ni gezdi, burada incelemelerde bulundu.
Şimşekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu Mevlevihanesi'ni ilk kez 2005 yılında ziyaret ettiğini belirterek, mevlevihanede o günden bugüne pek bir gelişme görmediğini söyledi.
Osmanlı coğrafyası içerisinde 140 mevlevihane bulunduğunu, bunların içerisinde de 13 büyük mevlevihane binasının olduğunu ifade eden Şimşekler, 13 büyük mevlevihanenin birisinin de Gelibolu'da olduğunu kaydetti.
Şimşekler, şöyle dedi:
"Ancak, bu mevlevihanenin atıl bir durumdan kurtarılıp, canlandırılması ve şanlı geçmişinde olduğu gibi aslına uygun olarak, sema icra edilmesi bizleri memnun edecektir. Bu konuda Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü olarak, üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız. Yakın geçmişimizde şanlı tarihimizin en parlak sayfalarını yazdıran Gelibolu, mevlevilik kültürünün de önemli merkezlerinden biridir. Gelibolu'nun, bu yönüyle de tanınması ve anılması mutlak gereklidir. Çünkü, Hz. Mevlana; 'Mesnevi'de Türk var olduğu sürece vatansız kalmaz' demektedir. Bunun en somut örneği Gelibolu'da yaşanmıştır. Maddi ve manevi zenginliklerimizi birleştirmek, yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere sunmak önem taşımaktadır."
Şimşekler ve beraberindekiler daha sonra Gelibolu Savaş Müzesi'ni gezdi.
- ÇANAKKALE