Haberler

Stk'dan 11 Nisan Meydanı Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da eski 11 Nisan stadyumu alanına yapılacak olan alışveriş merkezine tepki gösteren 10 sivil toplum kuruluşu, eski stadyum önünde bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa'da eski 11 Nisan stadyumu alanına yapılacak olan alışveriş merkezine tepki gösteren 10 sivil toplum kuruluşu, eski stadyum önünde bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı.

CHP İl Başkanı Ferhat Karataş, BDP İl Başkanı Halit Yıldıztekin'in de katıldığı ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB il temsilcisi Ruken Okyay Çiçek, "11 Nisan Stadyumu ve çevresinde yapılması planlanan her ölçekteki plan ve projelerin kamuoyuyla, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ile paylaşılması gerektiğinin altını çiziyoruz" dedi. Çiçek, "11 Nisan için tasarlanan son plan için tespitimizdir ki; 1. mevcutta kamusal bir alan olarak Urfa halkı tarafından kullanılan bu bölgenin, yapılan projeyle özel işletmelere devredilerek kentlinin elinden alınıp kişilere devredilmesi kent adına hak kaybı yaratacaktır. 2. Şanlıurfa'da hali hazır durumda bile yetersiz olan park, yeşil alan, spor alanı, sosyal donatı alanlarının proje ile kaldırılarak, yerine otopark, alışveriş merkezi gibi beton yapılara dönüştürülmesi 3194 sayılı Yasa ve ilgili Yönetmeliklere aykırıdır. 3. Topçu Meydanı'na bu kadar yakın mesafede aynı nitelikli aynı işlevlere sahip 2. bir meydan gerekli değildir. Bu şekilde meydanlar birbirilerini değersizleştirecektir. Sonuç olarak, Şanlıurfa için böylesine önem arz eden, tekrar kazanılması mümkün olmayan bu alanın en doğru bir şekilde tasarlanması, alana getirilecek işlevlerin iyi irdelenerek oldubittiye getirilmeden gerekirse ulusal veya uluslar arası yarışmalarla projenin elde edilmesi daha doğru olacaktır. Biz TMMOB olarak Şehir Plancıları Odasının da daha önce belirttiği ve tüm meslek odalarımızın da fikir birliğine vardığı gibi 11 Nisan Stadyumu ve çevresinin Şanlıurfa'nın ihtiyacı olan su öğeleri, yapay göletler, yeşil alanlar, spor alanları rekreasyon alanları ile zenginleştirilmiş 'Kent Parkı' olarak kente kazandırılması gerektiği kanaatindeyiz. Kaldı ki bugünkü durumda alışveriş merkezlerinin kente dağılımlarında yer seçimlerinde, çevre kullanımlarla ilişkilerini sağlanmasında plancıların ve imar planlarının çokta etkili olmadıkları görülmektedir. Bu birimlerin çoğunlukla plana bağlı olarak değil yatırımcıların tercihlerine bağlı olarak oluştuğu ve bunun ise hem imar mevzuatı hem de planlama ilkeleri açısından önemli bir sorun olduğu açıktır. Kent formuna ve ulaşım yapısına önemli etkileri bulunan büyük alışveriş merkezlerinin hem yer seçimini hem iç tasarımlarla hem de çevre kullanımlarla ilişkilerine yönelik bazı normların geliştirilmesi ve alışveriş merkezlerinin bu normları sağlamayı zorlanması, özellikle Büyükşehir Belediyeleri için önemi gözükmektedir. 'Kent için yapılacak her şey önce kentlinindir' Diyoruz. ve konu ile ilgili başlattığımız imza kampanyasını tüm vatandaşlarımıza duyuruyoruz. Türk mühendis ve mimar odaları birliği olarak halkımızın faydasına olacak her uygulamanın destekçisi olacağımızı bildirirken bizlere destek veren katılımcı arkadaşlara teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamaya, TMMOB, Elektrik, İnşaat, Jeoloji, Jeofizik, Maden, Kimya, Mimarlar, Makine, Şehir Plancıları ve Ziraat mühendisleri temsilcileri de katıldı.

Öte yandan, alanın betonlaşacağına tepki gösteren STK temsilcileri, 'buranın kent parkı yapılmasını istiyoruz' deyip temsili bir fidan diktiler. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close