Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Sporun Merkezi Bin 800 Rakım ile Erzurum

Sporun Merkezi Bin 800 Rakım ile Erzurum
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da doğa şartlarının sporcular için sağlayacağı yararlar hakkında araştırma yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Günay Kaya "Erzurum sporun kalbi olabilecek bir coğrafyaya sahip" dedi.

Erzurum'da doğa şartlarının sporcular için sağlayacağı yararlar hakkında araştırma yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günay Kaya "Erzurum sporun kalbi olabilecek bir coğrafyaya sahip" dedi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günay Kaya yaptığı araştırmalara göre coğrafik şartların sporcu için önem taşıdığını ifade etti. Doç. Dr. Günay Kaya sporcuların yüksek rakımlarda yaptıkları antrenmanlarda kandaki akyuvar sayısının az olan oksijenin daha verimli kullanabilmek için arttığını ve dolayısı ile oksijenin bol olduğu düşük rakımlı ortamlarda yapılan müsabakalarda sporcuların performanslarının yüksek rakımlı ortamlara göre daha düşük olduğunu söyledi. Kaya Erzurum'a bu konuda yapılacak spor tesislerine talep oluşturacağını anlattı. Doç. Dr. Günay Kaya atmosferik özelliklerin yaşamsal faaliyetler üzerindeki etkisine vurgu yaparak "atmosferin yeryüzünü çevreleyen yuvarlağın, gazların mekanik bir karışımdır. Bu gazlar yer çekimi etkisi ile bir küre halinde yeri kuşatırlar ve çekim etkisi altında oldukları için bunların bir ağırlığı vardır." dedi. Doç. Dr. Günay Kaya normal bir insan vücudunun 1 buçuk metre karelik bir yüzeye sahip olduğunu söyleyerek, vücut üzerinde ki atmosfer basıncı da 15 ton 4 yüz 90 kilo olduğunu söyledi.

Yüksek rakımlarda yaşamanın bir risk teşkil edip etmediği konusunda da çeşitli araştırmalarda bulunan Kaya "2 bin 400 2 bin 500 metrelerden sonra sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlıyor. Hatta insan vücudunun ortalama belli bir oranda adapte olabilmesi nedeni ile 2 bin metreye kadar sürekli bu yükseltilerde yaşayanlarda genelde belirli bir problem gözükmüyor."dedi.

Kaya kısa süreli ve hızlı bir şekilde söz konusu yükseltilere ulaşan insanlarda ise bir takım sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title