Sözde Soykırımın 100. Yılına Tepki
Fethiye Belediyesi’nin, Ermeni terör örgütü Asala tarafından katledilen 38 şehit Türk Diplomat anısına yaptığı saygı anıtı, şehit aileleri, Dışişleri Bakanlığı heyeti ve vatandaşların yoğun katılımıyla açıldı.
Fethiye Belediyesi'nin, Ermeni terör örgütü Asala tarafından katledilen 38 şehit Türk Diplomat anısına yaptığı saygı anıtı, şehit aileleri, Dışişleri Bakanlığı heyeti ve vatandaşların yoğun katılımıyla açıldı.Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Saygı anıtının sözde Ermeni Soykırımı'nın 100. yılı olduğunu kabul eden ülke, eyalet ve parlamentolara tepki olarak yapıldığını da açıkladı.
Saygı anıtı törenine Kaymakam Ekrem Çalık, Dışişleri Bakanlığı'nda görevli Büyükelçi Erdoğan Kök,emekli Büyükelçi Alev Kılıç, Novorossisk Başkonsolosu Beste Pehlivan Sun, Garnizon Komutanı Faruk Akıncı, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Askerlik Şube Başkanı Cem Öztürk, Emniyet Müdürü Hakan Aşık, Dışişleri Bakanlığı, Araştırma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Özcan, Araştırma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ebru Demircan, Ateşe Aykut Sağlam ve Dışişleri'nden Özgür Dünya Sarısoy, Tunç Tekoğlu katıldı.Protokol heyetinin yanı sıra terör örgütü Asala tarafından katledilen şehit ateşe Dursun Aksoy'un eşi Şaziye Aksoy,oğulları Ümit Lütfü Aksoy, Kızı Özlem Özsavlu ile şehit din görevlisi Tecelli Arı'nın eşi Saadet Arı ve oğlu Hakan Arı ile kızı Handan Tepe aileleriyle birlikte törene katıldılar.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Tören öncesinde güvenlik görevlileri, tören alanına girmek isteyen katılımcılara geniş çaplı arama yaptı. Program öncesinde polisler alanı kapatırken, program boyunca tören alanında yoğun güvenlik önlemleri alındı.38 şehit Türk Diplomat anısına yapılan saygı anıtının peyzajı da dikkatlerden kaçmadı. Anıtın dört köşesine Türk Bayrakları dalgalanırken, şehit edilen 38 diplomatın fotoğrafları, isimleri, görevleri, ölüm tarihleri gibi bilgiler de saygı anıtında yer aldı. Anıtın etrafında Belediye ekipleri tarafından kırmızı ve beyaz renklerden oluşan 8 çeşit çiçek ve ağaç dikildi. Anıtın önüne içinde Türk bayrağı olan bir Türkiye haritası konuldu. Fethiye Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız söylendi.
ŞEHİT OĞLU AKSOY'DAN YÜREKLERİ DAĞLAYAN KONUŞMA..
Törende ilk konuşmayı şehit Dursun Aksoy'un oğlu Ümit Lütfü Aksoy yaptı. Duygu dolu bir konuşma yapan Aksoy, " Babamı kaybettiğimden beri iki duygu arasındayım gurur ve acı. Ülkesinden kilometrelerce uzakta, milletin layığı ile temsil eden çalışkan ve erdemli bir görev adamının oğlu olmaktan gurur duyuyorum. Bu ulvi duygunun kalpleri teselli etmemesinin, babamın, küçük oğluma dedelik yapamayacak olmasının acısı içerisindeyim. Gurur ve acı ikileminin kalan dünyada nefrete dönüşmemesi için çabalıyorum. Babamın şehit edilmesi bizim hayatımızı alt üst etmiştir. Kimisinin babasını, kimisinin evladını, kimisinin eşini elinden aldılar. Ben babasız büyümenin ne demek olduğunu biliyorum. Barış, saygı, adalet ve sevginin hüküm sürdüğü bir dünya temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
"ŞEHİT ASKER VE POLİSLERE RAHMET DİLEDİ"
Konuşmasının başında Suruç'taki patlama ve ardından Kilis, Diyarbakır ve Adıyaman'da şehit edilen asker ve polisleri hatırlatan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, "Osmanlı idaresinde görev alan Fatih'in İstanbul'u fethinden itibaren rahat bir nefes alan, patrikhanelerini kuran, yok olmaya yüz tutan kültürlerini ve dillerini canlandırmaya başlayan, Osmanlı idaresinde 33 Vekil, 22 Bakan, 29 General, 7 Büyükelçi ve çeşitli kademelerde memur olarak görev yapan "Millet-i Sadıka" denilen Ermeniler ne olmuştu da kendi devletlerine isyan bayrağı açmışlardı" dedi.
"ERUH VE ŞEMDİNLİ SALDIRILARINA "TESADÜF" DEMEK CAHİLLİKTİR"
1921 ve 1922 yıllarında öldürülen Talat Paşa, Said Halim Paşa ve Cemal Paşa'ya da konuşmasında yer veren Başkan Saatcı, Hocalı kasabasında katledilen 613 savunmasız Azeri vatandaşlarını da bu vesileyle andı. Başkan Behçet Saatcı, Asala'nın 1984 yılında silahlı eyleme son verdikten sonra, ardından Eruh ve Şemdinli'deki saldırıları 'tesadüf' olarak görenlerin veya bunu iddia edenleri, 'cehalet ötesi' olarak değerlendirdi.
"DEVLET ADAMLIĞI BÖYLE OLUR"
Atatürk'ün Türk Devletleri ile aramıza bir koridor sağlamak için kendi parasıyla İran'dan toprak aldığını, Alparslan Türkeş'in Ermeni Devlet Başkanı Petrosyan'la Paris'te görüşmesinin altını çizen Başkan Saatcı, 'devlet adamlığı böyle olur' diyerek, "Biz Türkler unuturuz unutkanızdır. Ancak ihaneti unutmayız. Sadece Balkan göçünde 5 milyon vatandaşımız katledildi. Dünya tarihinde bizim kadar soykırıma uğramış başka bir millet yoktur. Diplomasinin bittiği yerde savaş başlar. Savaşın kazananı yoktur. Burnumuzun dibindeki komşularımızın hali meydandadır. O yüzden Atatürk'ümüzün "yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün ne kadar önem arz ettiği bugünde aşikardır" dedi.
"ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİNE YAPTIKLARINA NE DENİR?"
38 Türk Diplomatın tek suçlarının 'Türk olmak' olduğunu söyleyen Başkan Saatcı, Dünya tarihinde hiçbir milletin sütten çıkmış ak kaşık olmadığını dile getirerek, "Konumuza gelirsek bu kardeşlerimizin tek suçu Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmaları ve Dışişleri Bakanlığımızda görev yapmalarıdır. Türk oldukları ve yurtdışında kolay hedef olduklarından dolayı şehit edilmişlerdir. Katillerin gücü onlara yetmiştir.Bizi suçlayan mesnetsiz iddiaları bir kenara koyarsak;Almanların Yahudilere, Amerikalıların Kızılderililere, Fransızların Cezayirlilere, Rusya'nın Kırım Tatarlarına, Çinin Uygur Türklerine yaptıklarına ne denir?" dedi.
"MECLİS'TE 3 ERMENİ VEKİLİMİZ VAR..."
Başkan Saatcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Osmanlının en sadık tebası olacaksın. Devlet kademesinin her yerinde üsten aşağı görev alacaksın, sonra sofrasını, evini, toprağını, seninle paylaşan, konu komşunu, Bosna'da olduğu gibi her türlü rezillik ve kepazelikle katledeceksin, sonra da bize katliam yapıldı diye 2015' i, tehcirin 100 yılı diye ilan edip, ülkemizi uluslararası arenada zora düşürmeye çalışacaksın. Yok öyle şey. O kadar ucuz değil.Bakın HrantDink'in ördürülmesi bizim yüzkaramızdır. Tutulacak hiçbir yeri yoktur. Ama bugün Başbakan danışmanımız Etyen Mançupyandır. Mecliste 3 tane ermeni vekilimiz vardır. Yanlışa yanlış doğruya doğru demek erdemdir"
"BU FETHİYE'NİN ONURLU DURUŞUDUR!"
"Bu Saygı Anıtı Türkiye'de bulunan 919 ilçeden birisi olan ve adını bir şehitten alan Fethiye'nin toplumsal refleksi ve onurlu bir duruşudur. Dünya da çeşitli devletlerin yerel parlamentoların ve meclislerin soykırımla ilgili aldıkları tanıma kararına bir tepkidir. Buradan yasalaştığından beri kabul etmekte zorluk çeksek te başta Büyükşehirler olmak üzere, il ve ilçe belediyelerini bu konuda tepki koymaya davet ediyorum"
BÜYÜKELÇİ KÖK, "GEÇMİŞTEN HUSUMET ÇIKARTAN TERÖRİSTLER..."
Başkan Saatcı'nın konuşmasının ardından Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Erdoğan Kök bir konuşma yaptı. Kök, "Bakanlığımız,fedakarca ülkemizi temsil ederken, çeşitli saldırılar sonucu birçok mensubunu şehit vermiştir. Birinci Dünya Savaşı şartlarında 1915 yılının soykırım olarak tanınmasını sağlamak amacıyla Türkiye'ye karşı, Dünya'nın birçok ülkesi karalama kampanyası yürütmektedir. Geçmişten husumet çıkaran, çarpık bir tarih anlatısı sonucu gözlerini hırs ve nefret bürüyen teröristler, 1970 ve 1980'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin onurlu temsilcileri olan bakanlığımız mensuplarını katletmişlerdir" diye konuştu. Büyükelçi Kök, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan yardımcılarının Fethiye'ye çok gelmek istediğini ancak yoğun programı nedeniyle gelemediklerini katılımcılara iletti.
KAYMAKAM ÇALIK, "BÖYLE ALİCENAP BİR MİLLET NASIL SOYKIRIM YAPAR?"
Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili düşüncelerini paylaşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise, "Ruslarla işbirliği yapıp, savaşan gücü cephedeyken arkadan vuran Ermenileri, Osmanlı iddia edildiği gibi katletmemiş, tehcire tabi tutmuştur. Tehcir yapılmasaydı, bu iddiaları ortaya atacak bir tane Ermeni olmazdı. Biz öyle bir milletiz ki, cephede savaşırken yaralanan düşmanı tedavi ediyoruz. Çatışmaya ara verdiğimizde gıda ve su ikram ediyoruz. Böylesine alicenap bir millet nasıl soykırım ile suçlanabilir?"
DUADA BULUNULDU ANITA KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKTILAR
Konuşmaların ardından Fethiye Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Osman Musluk, şehit edilen 38 diplomatımız için Kuran-ı Kerim okudu. Duaların ardından saygı anıtı açıldı. Şehit aileleri ve anıt açılışına katılım sağlayanlar kırmızı karanfilleri anıt üstüne şehit olan isimlerin üzerine bıraktı. Duygu dolu anlar yaşanırken, bazı şehit aileleri ve vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı. Başkan Saatcı, şehit aileleriyle yakından ilgilenirken, açılış sonrası tüm şehit yakınlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi. - MUĞLA